Beveiliging nieuws

Onze partners

Optex

2N

Trigion

Genetec

SmartCell

Bydemes

SOBA

Dero Security Products

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

Brivo

VBN

Kiwa

Explicate

G4S

RoSecure

VAIBS

Nenova

GFT

Uniview

Milestone

Ajax Systems

i-Pro

Unii

Centurion

SmartSD

VideoGuard

Securitas

CDVI

ASSA ABLOY

CSL

PG Security Systems

Connect Security

Seagate

Eizo

Alarm Meldnet

DZ Technologies

Koninklijke Oosterberg

Seris

Oribi ID Solutions

HID

IDIS

Multiwacht

Akuvox

VEB

Dahua

Add Secure

Alphatronics

NIBHV

MPL

Top Security

Paxton

Gold-IP

Service Centrale Nederland

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

EAL

Regio Control Veldt

CardAccess

OSEC

Secusoft

NetworxConnect

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Crown Security Services

Sequrix

Advancis

ASIS

Paraat

Bosch Security Systems

Masset Solutions

ADI

Nimo Dog Security

20face

Lobeco

BHVcertificaat.online

VVNL

ARAS

HD Security

Traka ASSA ABLOY

Avigilon Alta

VBe NL waarschuwt voor concurrentie door ROC’s

7 december 2018
Redactie
16:09

Volgens directeur Leon Vincken van Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland (VBe NL) worden studenten van beveiligingsopleidingen aan ROC’s steeds vaker op projecten ingezet. Het gaat hierbij niet om stages, maar om commerciële opdrachten. “Concurrentievervalsing en onveilig”, waarschuwt hij.

Vincken beseft dat een omgeving om praktijkervaring op te doen essentieel is voor het opleiden van beveiligers. Hij heeft ook zeker geen moeite met werkgevers die praktijkruimte aanbieden met stageplaatsen of die aspirant-beveiligers onder hun hoede nemen. “We zien echter een opkomend fenomeen dat sommige ROC’s de boer op gaan om buiten de afgebakende, wettelijk toegestane leeromgeving beveiligingsklussen te laten uitvoeren. We treffen steeds vaker studenten aan die ingezet worden voor surveillance, toegangscontroles, receptie of evenementen.” Er is volgens Vincken veel creativiteit, als het gaat om het legitimeren van deze praktijk. De studenten worden bijvoorbeeld ingezet onder het mom van een ‘onderzoek’ naar het effect van het aanwezig zijn van beveiligers. In werkelijkheid vormen zij echter een goedkoop alternatief voor betaalde krachten.

Uitwassen
De politie zou moeten handhaven op deze oneigenlijke inzet van studenten, maar heeft daarvoor volgens Vincken niet de benodigde capaciteit. Vaak weet men niet eens wat voor soort pas de beveiliger dient te bezitten. De VBe NL gaat een onderzoek starten om het probleem nauwkeuriger in kaart te brengen en met name de uitwassen aan de kaak te kunnen stellen. De voorzitter vindt het tijd dat bepaalde ROC’s zich eens in het eigen lesmateriaal gaan verdiepen om te kijken wat nu wel en niet mag. Nederland verdient volgens hem veiligheid van topkwaliteit, geleverd door goed opgeleide vakmensen en niet door mensen die het vak nog moeten leren. “Het mag zeker niet zo zijn dat opdrachtgevers voor een appel en een ei bij ROC’s terecht kunnen om beveiligingsdiensten geleverd te krijgen.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner