Veel beveiligingsnoviteiten te zien op de Bouwbeurs in Utrecht

Tijdens de Bouwbeurs zijn verschillende noviteiten op beveiligingsgebied te zien. Zo heeft BouWatch het leveringsprogramma uitgebreid met een mobiele tourniquet voor op bouwplaatsen. Nieuw bij IQ Pass, tegenwoordig onderdeel van Boels, was een speedgate voor onder andere bouwterreinen.

Er zijn tegenwoordig steeds meer bouwplaatsen die bewaakt worden met mobiele camerasystemen. De camera’s staan op een hoge mast en worden ondersteund met veelal groene schijnwerpers en vaak ook luidsprekers. De groene schijnwerpers hebben twee voordelen. Zo zorgen voor betere camerabeelden, ook in kleur, en ze zijn minder schadelijk voor het milieu. Dergelijke masten waren onder ander te zien bij BouWatch. Dat is al een aantal jaren zo, maar de ontwikkelingen staan niet stil. De modernste types hebben ingebouwde intelligentie om de kans op onnodig alarm te verkleinen. Een noviteit bij dit bedrijf was een mobiele tourniquet. Is mee is te reguleren wie er de bouwplaats op en af gaat. Bijzonder is dat er tijdens het aanmelden automatisch een foto wordt gemaakt. Zo is naderhand vast te stellen of mensen wellicht hun pasje hebben uitgeleend om fraude te plegen.

Boels toonde onder andere de beveiligingsproducten van het recent overgenomen IQ Pass. Hiertoe behoren de bekende cameramasten. Maar dit bedrijf is vooral groot geworden met toegangspoorten, ingebouwd in zeecontainers. Deze worden bij bouwplaatsen,  maar bijvoorbeeld ook bij popconcerten geplaatst. Nieuw was een mobiele speedgate. Deze is om te voorkomen dat auto’s achter vrachtwagens een bouwplaats oprijden, wat bij de meestal langzaam sluitende poorten niet zo moeilijk is. De speedgate sluit direct nadat het voertuig is gepasseerd, zodat meeliften onmogelijk wordt. Het gaat nog om een ontwikkeling, waarvan op de beurs al een maquette was te zien.

Ook Hillson uit Alphen aan den Rijn was aanwezig met verschillende oplossingen om bouwplaatsen te beveiligen. De camerabeelden van de intelligente camerasystemen van dit bedrijf kunnen bij alarm worden doorgestuurd naar de eigen meldkamer. Daar worden ze geverifieerd en indien nodig via de koppeling met Live View doorgestuurd naar de politie. Daarnaast kan de beheerder van het terrein de beelden op zijn smartphone, laptop of tablet bekijken.

Mobiele Camera Nederland is nog een wat onbekende speler, maar zal als onderdeel van de Nederlandse Veiligheidsdienst Groep ongetwijfeld snel gaan groeien. De directie ziet de markt zodanig snel groeien, dat er naast een aantal sterke concurrenten voldoende plaats is voor ambitieuze nieuwkomers.

De leveranciers van beveiligingsproducten aan de bouw, zoals hang- en sluitwerk, waren gegroepeerd in hal 10.

Onder hen bijvoorbeeld ABUS, dat niet alleen bouwkundige, maar ook elektronische beveiligingsproducten levert. Een voorbeeld is het Secvest-systeem, waarvoor verschillende nieuwe componenten werden gepresenteerd, waaronder een bekabelde binnensirene, een moduul voor mobiele telefonie, een draadloze drukknop en een aantal nieuwe draadloze bewegingsmelders. Zelfs de deurbel is op het systeem aan te sluiten en als de wasmachine overstroomt is ook daar een detector voor. Ook op het gebied van cameratoezicht levert ABUS een groot aantal producten. Bijzonder is onder andere de analoge HD-dome met 5 megapixels. Zo zijn er meer analoge camera’s met hoge resolutie, maar levert de fabrikant uiteraard ook IP-camera’s.

Assa Abloy demonstreerde verschillende innovaties. Zo is er de SMARTair Openow. Dat is een toegangssysteem waarbij een virtuele sleutel in de smartphone wordt gebruikt. Ook nieuw is CLIQ. Dit is een elektronisch sluitsysteem met volgens de fabrikant een grote flexibiliteit voor wat betreft het toekennen van rechten. Verder toonde de Zweedse fabrikant verschillende BIM deuroplossingen. Hiertoe behoren onder andere brandwerende deuren en deuren voor vluchtwegen. Het is ook mogelijk deuren te laten voldoen aan de eisen voor een groen gebouw. Verder presenteerde de fabrikant het OneSystem. Dit werkt met elektromechanische sloten en is modulair uit te breiden voor de meest uiteenlopende gebouwen.

Bij AXA was de Titan de belangrijkste noviteit. Dit betreft scharnieren voor deuren met drie SKG-sterren voor inbraakwerendheid. Met drie stuks ontstaat een draagvermogen van maar liefst 150 kilogram. Een aparte dievenklauw is niet nodig, want de scharnierpen wordt geblokkeerd door middel van een nieuw ontwikkeld vergrendelsysteem. Met drie SKG-sterren voldoet de scharnier ruimschoots aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Handig is dat de scharnier geschikt is voor een infrezing van 89x89x3mm, die gelijk is aan die van een standaardscharnier.

Buva is vooral bekend als fabrikant van hang- en sluitwerk, ventilatieroosters, hardglas en dorpels, maar presenteerde tijdens de beurs de nieuwe Homecare-systemen. Dit is een totaalsysteem en combineert duurzame warmte, goed geventileerde binnenlucht en een veilig afgesloten woning. In het systeem zijn sensoren opgenomen die permanent de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-uitstoot in de woning meten. Daarnaast was de nieuwe Atlas Inside-scharnier met inbraakbeveiliging te zien.

DOM toonde het nieuwe digitale deurbeslag, de digitale lockeroplossing en de nieuwe keersleutelprofielen. ENiQ® is het digitaal sluitsysteem van DOM, waarmee de toegang tot gebouwen onafhankelijk is te organiseren en te beveiligen, zonder uitgebreide technische kennis. Toegangsverlening en configuratie van het systeem is mogelijk met een app.

Bij Dormakaba was onder andere de nieuwe Pextra+ cilinder te zien met drie SKG-sterren voor inbraakwerendheid. Het nieuwe SKG*** ontwerp voor pextra+ betekent een verbetering ten opzichte van de vorige versie omdat de anti-trekstift aan de zijkant van de cilinderbehuizing is verwijderd. Deze functionaliteit is nu in de behuizing verwerkt. Van buitenaf onderscheidt het nieuwe SKG*** ontwerp zich niet meer van een standaard Europrofielcilinder.

SecuProducts is destijds gestart met de bekende SecuStrip anti-inbraak strip, voor beveiliging van buitendeuren tegen aanvallen met breekijzers en schroevendraaiers. Inmiddels biedt het bedrijf honderden oplossingen. Daarnaast is er SecuCare, een serie zorghulpmiddelen. Verder brengt het bedrijf verschillende antiram- en antiterreurzuilen op de markt.

Bij veiligheids-sloten.nl mochten bezoekers proberen om zonder sleutel een slot te openen. Er werd behoorlijk wat geweld gebruikt met de beschikbare gereedschappen. Wie het snelst de deur open kreeg ging met een prijs naar huis.

Dat het open maken van een slot zonder sleutel ook subtieler kan was te zien op de stand van Master Teknik Tasarim Makina. Deze exposant levert verschillende gereedschappen om sloten te openen, zonder daarbij schade aan te richten. Het vergt wel wat handigheid. Daarnaast waren er allerlei gereedschappen te koop om cilinders uit het slot te trekken of op andere manieren het slot te vernielen. De belangstelling voor de kleine stand was enorm.

De Bouwbeurs kan nog tot en met vrijdag worden bezocht in de Koninklijke Jaarbeurs Utrecht.

Gedeeld

Geef een antwoord