Beveiliging nieuws

Onze partners

Gold-IP

Paxton

Uniview

HID

CDVI

Lobeco

IDIS

VEB

Milestone

MPL

BHVcertificaat.online

HD Security

Sequrix

Unii

ARAS

JMB Groep

Paraat

i-Pro

Add Secure

VVNL

Bydemes

Avigilon Alta

ASIS

Securitas

NIBHV

CSL

Seris

Regio Control Veldt

Alarm Meldnet

Masset Solutions

OSEC

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

Kiwa

20face

VAIBS

Oribi ID Solutions

Optex

GFT

Crown Security Services

2N

SMC Alarmcentrale

SOBA

Centurion

G4S

Dahua

Nimo Dog Security

Ajax Systems

Koninklijke Oosterberg

ADI

DZ Technologies

Eizo

Service Centrale Nederland

Trigion

EAL

VBN

Secusoft

Hikvision

De Beveiligingsjurist

Genetec

Connect Security

Brivo

Multiwacht

NetworxConnect

Seagate

Traka ASSA ABLOY

SmartCell

Eagle Eye Networks

CardAccess

Alphatronics

RoSecure

Top Security

Advancis

VideoGuard

SmartSD

PG Security Systems

Nenova

Akuvox

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Dero Security Products

Explicate

Veel criminele zorgaanbieders actief in Nederland

7 april 2021
Redactie
16:52

Uit onderzoek door RTL Nieuws blijkt dat criminelen door het hele land zorginstellingen exploiteren. Soms hebben ze het voorzien op het zorggeld van patiënten, maar het gebeurt ook dat cliënten hennep moeten toppen als dagbesteding of worden ingezet voor prostitutie.

Landelijk ontdekten de onderzoekers minstens zeventig signalen of voorbeelden van malafide zorgaanbieders. Het fenomeen stak de kop op in Twente, maar speelt inmiddels in het hele land. Het gaat onder andere om ‘zorginstellingen’ voor verslavingszorg. Deze worden gebruikt voor het witwassen van crimineel geld en het ronselen van kwetsbare patiënten voor drugshandel en prostitutie.

Bedreigd
Ook zorgverzekeraar VGZ ziet een toename van criminelen die misbruik maken van cliënten en zorggeld. Patiënten werden als geldezel misbruikt en op hun naam werd nooit geleverde zorg gedeclareerd. Wie er iets van zei, werd bedreigd. Verzekeraar Menzis heeft vergelijkbare ervaringen. Doordat gemeenten, politie en verzekeraars langs elkaar heen werken, vindt nauwelijks effectieve controle plaats op zorgaanbieders. En als dat al gebeurt, is niet duidelijk wie moet handhaven. Zo kon het dat een instelling in Drenthe gerund werd door een crimineel met een zodanig strafblad, dat hij nooit in de zorg zou mogen werken. Informatie Knooppunt Zorgfraude, dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek doet criminaliteit in de zorg, denkt dat de bevindingen van RTL Nieuws nog maar het topje van de ijsberg zijn.

Makkelijk geld verdienen
Volgens Informatie Knooppunt Zorgfraude is het veel te makkelijk om een zorginstelling te beginnen. Zeker aan kwetsbare patiënten is vervolgens makkelijk veel geld te verdienen. De pakkans is klein en het risico van vervolging is nog kleiner. Veel zou verbeterd kunnen worden als gemeenten en zorgverzekeraars elkaar zouden informeren, maar dat mag niet. Daarom wordt gepleit voor een wet die informatie-uitwisseling mogelijk maakt. De onderzoekredactie van RTL Nieuws continueert het onderzoek naar malafide zorgverleners en vraagt burgers om anoniem informatie te delen. Wie dat wil, kan zich per e-mail melden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner