Veel meer plofkraken, maar steeds minder vaak buit

In 2019 vonden 95 plofkraken plaats. Dat waren er 34 meer dan in 2018. Toch leverde maar één op de zeven plofkraken buit op, zo schrijft het vakblad Blauw van de politie. Zorgwekkend is dat steeds meer geweld wordt gebruikt, wat grote risico’s voor de omgeving met zich meebrengt en veel schade veroorzaakt.

Verreweg de meeste plofkraken vonden plaats in oktober (15) en november (17). Reden voor de banken om vanaf half december de geldautomaten ’s nachts buiten werking te stellen, totdat de apparaten geschikt zijn gemaakt om het geld volledig onbruikbaar te maken bij een plofkraak.

Weinig kans op buit
Daders lijken zich er weinig van aan te trekken dat de plofkraken tegenwoordig nog maar zelden geld opleveren. In zeker 68 procent van de gevallen gingen de daders er met lege handen vandoor. Van slechts 16 procent van de plofkraken is het zeker dat geld is buitgemaakt. Het geweld neemt intussen hand over hand toe. Bij 72 van de 95 plofkraken zijn vorig jaar zware explosieven gebruikt, die veel schade aan de omgeving hebben aangericht. Vooral in de omgeving van Amsterdam en Utrecht was het regelmatig raak. Vermoedelijk omdat de bendes daar vandaan komen. De daders pinnen een klein bedrag en als de biljetten naar buiten komen, schuiven zij door de opening een soort pizzaschuif naar binnen, met daarop explosief poeder. Sinds de nachtsluiting hebben zich overigens nog maar weinig plofkraken voorgedaan, die in geen van de gevallen buit hebben opgeleverd.

Gedeeld

Geef een reactie