Veel nieuwe auto’s gevoelig voor moderne diefstal

Het Britse onderzoekscentrum voor autobeveiliging Thatcham heeft van elf nieuwe auto’s de kwetsbaarheid voor diefstal en hacking onderzocht, maakt het AD bekend. Slechts vier automodellen waren uitstekend beveiligd. Zes andere bleken makkelijk te stelen. Van één model werd zelfs de aanschaf afgeraden.

Moderne autodieven proberen het signaal van elektronische sleutels op te vangen en te kopiëren om auto’s te stelen. Bij oudere auto’s is dat meestal niet zo moeilijk, maar ook bij veel nieuwe modellen blijkt de beveiliging hiertegen ontoereikend. De enige modellen die als goed beveiligd werden geclassificeerd door het Britse onderzoekscentrum voor autobeveiliging Thatcham waren de Audi e-tron, Jaguar XE, Land Rober Evoque en Mercedes B Klasse. Hierbij is gebruik gemaakt van een nieuwe classificatiemethode, met de klasses ‘uitstekend’, ‘goed’, ‘matig’, ‘slecht’ en ‘onaanvaardbaar’.

Onaanvaardbaar
Een van de nieuwe auto’s werd als ‘onaanvaardbaar’ geklassificeerd. Dat betrof de Suzuki Jimny. Deze heeft weliswaar geen ‘keyless entry’, maar bleek verder uiterst slecht beveiligd te zijn tegen hacking en fysieke inbraak. Ook de relatief dure Porsche Macan werd als slecht beoordeeld. Net als de Ford Mondeo, Hyunday Nexo, Kia ProCeed, Lexus UX en Toyota Corolla Hybrid was deze fysiek wel goed beveiligd, maar niet bestand tegen manipulatie van de keyless entry. Eigenaren van deze auto’s wordt geadviseerd de autosleutel in de slaapstand te zetten als dat mogelijk is, of deze te verpakken in aluminiumfolie.

Gedeeld

Geef een reactie