Beveiliging nieuws

Onze partners

ARAS

SmartCell

Top Security

G4S

DZ Technologies

Brivo

NetworxConnect

Nimo Dog Security

Boon Edam

Dero Security Products

Nenova

Paxton

VVNL

Gold-IP

Add Secure

Hanwha Vision Europe

Centurion

SOBA

VideoGuard

Seris

SMC Alarmcentrale

i-Pro

Paraat

Uniview

2N

Unii

Dahua

ASSA ABLOY

Koninklijke Oosterberg

Akuvox

CardAccess

Avigilon Alta

Ajax Systems

20face

Connect Security

JMB Groep

CDVI

Oribi ID Solutions

VAIBS

HID

Lobeco

VBN

Genetec

CSL

IDIS

Service Centrale Nederland

EAL

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Seagate

Optex

Hikvision

Sequrix

Regio Control Veldt

Alphatronics

Multiwacht

Bosch Security Systems

VEB

HD Security

Eizo

Trigion

Milestone

Bydemes

Kiwa

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

GFT

Securitas

Crown Security Services

ASIS

NIBHV

MPL

Explicate

Nimo Drone Security

Secusoft

PG Security Systems

Alarm Meldnet

OSEC

De Beveiligingsjurist

SmartSD

RoSecure

Advancis

ADI

Veel onbekendheid over steeds heftiger uitgaansgeweld

18 januari 2020
Redactie
06:53

Hoewel er geen cijfers zijn over uitgaansgeweld, lijkt het erop dat vooral extreem geweld toeneemt. Dat zegt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid op basis van gesprekken met politie, horecaondernemers en beveiligers. Steeds vaker worden daarbij ook wapens gebruikt.

Ook de NOS ging op pad om met politie, daders, slachtoffers, beveiligers en experts over uitgaansgeweld te praten. “Het begint vaak met ‘kankerlijer dit, kankerlijer dat’, vervolgens trekken ze soms zelfs een mes”, zegt Cornel Gorsselink van belangenorganisatie Dutch Bouncer Federation, die zelf al dertig jaar als portier werkt. Volgens het Trimbos-instituut en het CCV ontstaan vechtpartijen tijdens het uitgaan vooral door overmatig gebruik van alcohol en drugs, persoonskenmerken en de omgeving. Daarnaast spelen groepsdruk en de houding van politie en beveiligers een rol.

Omgeving
Vooral een combinatie van alcohol- en drugsgebruik maakt mensen gevaarlijk. Zij verliezen controle over zichzelf, denken onoverwinnelijk te zijn en reageren niet meer op pijnprikkels van bijvoorbeeld pepperspray. Dat maakt het ook voor de politie moeilijk om het geweld in toom te houden. Het meeste geweld komt van mannen tot 25 jaar. Voor wat de omgeving betreft kunnen harde geluiden, hitte en drukte de kans op agressie vergroten. Op Stratumseind in Eindhoven wordt hier al enkele jaren onderzoek naar gedaan. Men kan de omstandigheden aanpassen als spanningen uit de hand dreigen te lopen. Minder lawaai en meer licht blijken dan de-escalerend te werken. Veel beveiligers en politieagenten worden daarnaast getraind om met hun houding en benadering agressie te verminderen.

Nudging
De NOS hield een enquête onder 45 grote gemeenten. Van de 32 gemeenten die reageerden, wist een derde niet of uitgaansgeweld toe- of afneemt. Wel worden overal maatregelen getroffen, zoals extra verlichting en cameratoezicht. Ook wordt met de horeca en de politie gesproken en wordt toezicht geregeld door particuliere beveiligers en jongerenwerkers. Nieuw is het gebruik van ‘nudging’. Dan wordt op een vriendelijke manier geprobeerd om gedrag positief te beïnvloeden. Volgens het CCV worden zelfs rode lopers uitgerold om mensen het gevoel te geven dat zij een VIP zijn in de veronderstelling dat zij zich dan ook als een VIP gaan gedragen. Ook worden spiegels opgehangen, zodat mensen zelf kunnen zien hoe zij zich gedragen in het openbaar.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner