Beveiliging nieuws

Onze partners

VBN

Unii

Service Centrale Nederland

Crown Security Services

Secusoft

2N

Hanwha Vision Europe

NetworxConnect

VEB

BHVcertificaat.online

CDVI

Top Security

VVNL

Sequrix

Oribi ID Solutions

Lobeco

Nenova

Boon Edam

Connect Security

HD Security

Hikvision

SmartSD

PG Security Systems

Dahua

NIBHV

Ajax Systems

Nimo Drone Security

Masset Solutions

Bydemes

ADI

Koninklijke Oosterberg

Trigion

i-Pro

Optex

Multiwacht

Regio Control Veldt

SmartCell

Advancis

JMB Groep

Explicate

CardAccess

Genetec

Dero Security Products

Gold-IP

IDIS

ARAS

Bosch Security Systems

Centurion

Uniview

20face

Paraat

SOBA

OSEC

SMC Alarmcentrale

Kiwa

CSL

Akuvox

Seris

Seagate

HID

MPL

ASIS

G4S

Securitas

Nimo Dog Security

Brivo

ASSA ABLOY

GFT

Paxton

RoSecure

VAIBS

EAL

Alphatronics

Eizo

Alarm Meldnet

Add Secure

Milestone

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

VideoGuard

Veel zonnepanelen op flats brandgevaarlijk

11 oktober 2020
Redactie
15:51

Al meer dan een miljoen woningen hebben zonnepanelen. Die zijn lang niet altijd veilig, waarschuwt branchevereniging Voor de VVE. Slordige installatie kan brand veroorzaken. Een handreiking moet installateurs bewuster maken van de risico’s.

In de handreiking worden gebouweigenaren en installateurs bewust gemaakt van wat er zoal verkeerd kan gaan. Directeur René ter Veer van Voor de VVE zegt in het AD dat veel installateurs er de kantjes vanaf lopen. Wat volgens hem ook niet helpt is dat er geen regelgeving is voor de brandveiligheid van zonnepanelen op flatgebouwen. Er is wel een norm, maar die gaat alleen over de elektrische veiligheid van de verbinding tussen de panelen en de meterkast. Volgens Ter Veer zouden er ook regels moeten zijn over hoe de stroom naar de omvormer gaat.

Keurmerken
Het Instituut Fysieke Veiligheid wijst erop dat er diverse keurmerken bestaan voor het installeren van zonnepanelen. Naast NEN-normen is er ook een zogenoemde Scope 12-inspectie. Verder bestaat er een EOS-handreiking voor veiligheidsregio’s. Wel erkent het IFV dat er geen specifieke veiligheidseisen zijn voor zonnepanelen op een ‘collectief woongebouw’. Daarover maakt ook het Verbond van Verzekeraars zich zorgen. Beide partijen zijn voorstander van een onafhankelijke kwaliteitsborging voor een eenduidige en veilige manier van werken op flats. Zeker nu de populariteit van zonnepanelen naar verwachting sterk zal toenemen de komende jaren.

Te weinig kennis
Volgens Ter Veer is er nog te weinig kennis over het veilig installeren van zonnepanelen. Vooral bij flats vormt dat een risico, omdat daar vaak ook een batterij wordt gebruikt om op zonnige dagen overtollige stroom op te slaan. Een los stekkertje in een plas water kan daarin een brand veroorzaken die door de brandweer nauwelijks te blussen is. Soms wordt zo’n batterij ook nog bij het trappenhuis geplaatst, waardoor vluchten via het dak niet meer mogelijk is voor de bewoners. In de handreiking staat hoe de kans op brand te verkleinen. Bijvoorbeeld door bij langere kabels voor een grotere diameter te kiezen, geen ventilator te gebruiken die stof aantrekt en kabelopeningen in muren goed af te dichten met een brandmanchet. Verenigingen van Eigenaren kunnen met de handreiking controleren of de zonnepanelen op hun gebouw veilig geïnstalleerd zijn.

Over het onderwerp vindt op 13 oktober een webinar plaats. Aanmelden kan via deze website.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner