Veiligheid belangrijkste thema bij gemeenteraadsverkiezingen

Veiligheid, criminaliteit en openbare orde zijn de belangrijkste thema’s bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. Dit bureau vindt het opmerkelijk dat criminaliteit zo’n belangrijk thema onder kiezers is, omdat het aantal misdrijven al tijden afneemt en het veiligheidsgevoel stijgt.

I&O Research denkt dat de keuze van kiezers te maken heeft met de media-aandacht voor geweldsdelicten. Lokale partijen die een verbeterde aanpak beloven profiteren daarvan, want de helft van de kiezers zegt bij de gemeenteraadsverkiezingen op een andere partij te stemmen dan tijdens de landelijke verkiezingen.

Religieuze gebouwen
Veiligheid is met 44 procent het belangrijkste thema bij de gemeenteraadsverkiezingen, als het aan de kiezers ligt. Vooral PVV-, VVD- en SGP-kiezers vinden dit belangrijk. Ongeveer de helft van de burgers wil dat de veiligheid van synagoge- (49%), kerk- (48%) en moskeebezoekers (44%) door de politie gegarandeerd wordt. Circa een kwart van de Nederlanders is het oneens met een dergelijke garantie.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

 

Gedeeld

Geef een reactie