Veiligheid & Justitie jaagt ambtenaren weg

Een gebrek aan visie, slechte communicatie en een torenhoge werkdruk zijn er volgens het Algemeen Dagblad de oorzaak van dat bijna 25 procent van de ambtenaren van Veiligheid en Justitie wil vertrekken.

De krant baseert zich op een vertrouwelijk tevredenheidsonderzoek onder ruim 1.300 medewerkers. Daaruit blijkt dat maar liefst 23 procent van de medewerkers bij het ministerie van Veiligheid en Justitie het werk zo zat is, dat men op korte termijn ander werk wil zoeken. Dit is volgens het AD twee keer zoveel als bij andere overheidsorganisaties. Het ministerie verklaart dat het niet verrassend is, omdat de organisatie in de wind staat en in een veranderingsproces zit. Wel wil het met de afdelingen in gesprek gaan om tot verbeteringen te komen.

Veel kritiek
De kritiek van de ambtenaren heeft niet zozeer betrekking op de inhoud van het werk. Dat scoort een 7,7. Het gaat meer om de organisatie van het ministerie. Het ‘halen van doelstellingen’ wordt beoordeeld met een 4,9. De ‘toekomstvisie’ met een 4,4 en ‘snel en slagvaardig handelen’ zelfs met een 4,0. Ook de werkdruk leidt tot veel kritiek. Die wordt geweten aan de politieke onrust rond het ministerie. Die leidt tot veel Kamervragen, die weer veel extra werk met zich meebrengen. “Er is vooral veel aandacht voor politieke onderwerpen, dit leidt tot kortetermijndenken, stress en uitval”, klaagt een ambtenaar in het rapport. De totale organisatie krijgt van de ambtenaren een 5,6, terwijl ministeries gemiddeld een hele punt hoger scoren.

Gedeeld

Geef een reactie