Festivalganger onvoldoende beschermd tegen bliksem

Om het publiek bij grootschalige openluchtfestivals beter te beschermen tegen blikseminslag zouden extra maatregelen moeten worden genomen. Dat zegt Guus Pemen, universitair hoofddocent aan de Technische Universiteit Eindhoven, in een interview met de Volkskrant.

Volgens Pemen bieden de bliksemafleiders op de geluidstorens en podia onvoldoende veiligheid voor een mensenmassa op het veld. Twee jaar geleden brak noodweer uit tijdens Pinkpop. “Tienduizenden mensen stonden op een open terrein. Het was meer geluk dan wijsheid dat daar niets ernstigs is gebeurd”, zegt de deskundige. Wel erkent hij dat de kans om getroffen te worden door bliksem uiterst klein is. In Nederland vallen jaarlijks tussen de één en vijf dodelijke slachtoffers.
Om festivalbezoekers beter te beschermen zouden er volgens Pemen geaarde metalen palen op het festivalterrein kunnen worden geplaatst. Een andere mogelijkheid is een metalen net boven het publiek.
Festivaldirecteuren Jan Smeets van Pinkpop en Eric van Eerdenburg van Lowlands laten in een reactie aan de Volkskrant weten dat zij de extra maatregelen niet nodig vinden. De bescherming tegen blikseminslag is volgens hen uitbesteed aan een deskundig bedrijf, dat alle tenten en masten voorziet van geaarde bliksemafleiders. “Dat voldoet. In al die jaren is bij ons nog nooit iets gebeurd met onweer”, zegt Smeets. Ook Van Eerdenburg zegt dat de bliksemafleiders op tenten en lichtmasten het publiek voldoende beschermen. “Wetenschappers weten niet altijd welke voorzieningen er al zijn.”
Een medewerkster van het bedrijf dat bliksembeveiliging levert aan Pinkpop zegt dat als je het risico tot nul wil reduceren je kosten gaat maken die niet kunnen worden opgebracht door een popfestival.

Gedeeld

Geef een reactie