Beveiliging nieuws

Onze partners

ASIS

Dero Security Products

Hikvision

Koninklijke Oosterberg

MPL

Uniview

Trigion

Sequrix

ADI

NIBHV

Oribi ID Solutions

Nimo Drone Security

Bydemes

Eizo

Masset Solutions

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Add Secure

Milestone

NetworxConnect

Genetec

Lobeco

Centurion

Boon Edam

Traka ASSA ABLOY

IDIS

Crown Security Services

Top Security

Nenova

Unii

Ajax Systems

Multiwacht

i-Pro

HID

Advancis

Seris

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

SOBA

Alphatronics

Regio Control Veldt

VVNL

OSEC

Securitas

G4S

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

Nimo Dog Security

ARAS

RoSecure

VBN

VEB

Paxton

CDVI

Dahua

VAIBS

Hanwha Vision Europe

Explicate

Eagle Eye Networks

Seagate

EAL

2N

Alarm Meldnet

HD Security

Akuvox

20face

Service Centrale Nederland

CardAccess

PG Security Systems

Optex

Connect Security

Brivo

Kiwa

Secusoft

Paraat

VideoGuard

CSL

BHVcertificaat.online

SmartSD

Gold-IP

GFT

DZ Technologies

SmartCell

Veiligheidsbranche roept Rijk op te stoppen met inbesteding

29 mei 2018
Redactie
09:26

Inbesteden van beveiliging door het Rijk moet stoppen en zo snel mogelijk worden teruggedraaid. Daartoe riep voorzitter Laetitia Griffith van de Nederlandse Veiligheidsbranche op tijdens de aanbieding van het rapport ‘Inbesteden van beveiliging: zegen of vloek?’ aan de Vaste Kamercommissies van BZK en EZK.

Uit het rapport van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat inbesteden leidt tot verdringing van banen en oneerlijke concurrentie. Ondanks het streven van verschillende kabinetten om te komen tot een compactere overheid besloot het kabinet Rutte II in 2013 om beveiliging niet uit, maar in te besteden. Hoewel dit politieke besluit de beveiligingssector aanvankelijk voor forse uitdagingen stelde, ging de sector constructief aan tafel met het ministerie van BZK – dat de uitvoering van het nieuwe beleid coördineerde. Dit in het belang van de veiligheid in Nederland en om ervoor te zorgen dat beveiligingsbedrijven niet direct hun contracten zouden kwijtraken.

Afspraken
Voorzitter Laetitia Griffith: “In goed overleg met het ministerie hebben we bekeken hoe we het beste van de situatie konden maken. Gelukkig konden we komen tot werkbare afspraken.” De Rijksbeveiligingsorganisatie verviervoudigde echter in korte tijd: het personeelsbestand groeide van zo’n 100 fte naar 400 fte.
Hoewel de veiligheidsbranche en het Rijk tot een goede werkwijze kwamen rond de uitvoering van het nieuwe inbestedingsbeleid, was de Nederlandse Veiligheidsbranche van meet af aan duidelijk over inbesteden: geen goede zaak. Om de gevolgen van inbesteding in kaart te brengen is SEO Economisch Onderzoek ingeschakeld. Uit het onderzoek blijkt dat er geen economische en maatschappelijke redenen zijn voor de overheid om als aanbieder van beveiligingsdiensten op de markt op te treden. De overheid dient in deze rol geen publiek belang. Daarnaast gaat inbesteden gepaard met verdringing van werkgelegenheid bij particuliere beveiligingsbedrijven.

Maatschappelijk ongewenst
De overheid ondervindt bij inbesteden als enige aanbieder geen concurrentiedruk, wat op lange termijn leidt tot inefficiëntie, lagere kwaliteit en hogere kosten van beveiliging. Inbesteden leidt voorts tot een terugval in de vraag naar beveiligingsdiensten van particuliere bedrijven, een lagere prijs voor beveiligingsdiensten en/of lagere marges voor beveiligingsbedrijven. De Nederlandse Veiligheidsbranche concludeert dan ook – samen met VNO – NCW/MKB – Nederland – dat inbesteding van beveiliging door de overheid maatschappelijk ongewenst is. Daarom voert de Nederlandse Veiligheidsbranche hiertegen samen met de werkgeversorganisaties een intensieve lobby om dit fenomeen terug te dringen.

Lobby
De Nederlandse Veiligheidsbranche steunt de lobby die VNO – NCW en MKB – Nederland onlangs startten om een breedgedragen motie van de Tweede Kamer ingevoerd te krijgen. Deze motie verplicht overheden om een voornemen tot inbesteden te melden bij een openbaar inbestedingsregister. Zo kan de overheid al in een vroeg stadium in gesprek gaan met marktaanbieders. Het regeerakkoord van Rutte III biedt volgens Griffith genoeg aanknopingspunten om inbesteden van beveiliging opnieuw tegen het licht te houden. Een publieke belangenanalyse en bedrijfseconomisch een maatschappelijke overwegingen moeten hierbij volgens haar leidend zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner