Veiligheidsdiensten bang dat 5G niet meer af te luisteren is

Terwijl het de laatste tijd alleen gaat over vermeende spionage door de Chinese overheid via apparatuur van Huawei, blijken inlichtingendiensten nu juist bang te zijn dat zij zelf niet meer kunnen afluisteren via het snelle mobiele 5G-netwerk. Dat blijkt uit onderzoek door Reporter Radio en NRC.

De politie en veiligheidsdiensten kunnen gebruik maken van speciale antennes, zogenoemde IMSI-catchers, om verdachten te volgen. Die werken echter niet in combinatie met het 5G-netwerk, waarschuwt Europol in een brief aan de Europese Commissie. Het is dan niet meer mogelijk om verdachten af te luisteren of hun locatie op afstand te bepalen.

Zware criminelen volgen
De IMSI-cathers nemen de functie van een normale zendmast over, waardoor het voor een verdachte lijkt alsof hij gewoon met zijn provider verbonden is. De inlichtingendiensten kunnen zo de communicatie volgen, zelfs als de SIM-kaart wordt verwisseld. Verdachten kunnen namelijk ook aan hun telefoon worden gekoppeld. Europol pleit er nu voor dat providers hun 5G-netwerken zodanig aanpassen, dat apparaten van hun gebruikers altijd identificeerbaar blijven. Zij zeggen dit nodig te hebben om zware criminelen te kunnen volgen. De providers werken hier liever niet aan mee, omdat het de netwerken ook kwetsbaar zou maken voor hackers en buitenlandse inlichtingendiensten.

Gedeeld

Geef een reactie