Veiling 5G-frequenties van start

Maandag 29 juni is om 10.00u de veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie via het 5G-netwerk van start gegaan. 5G wordt naar verwachting een belangrijke technologie voor de beveiligingsindustrie. Onder andere voor mobiel cameratoezicht en geavanceerde sensortechnologie.

De afgelopen periode heeft het Agentschap Telecom de aanvragen van marktpartijen beoordeeld en aan de aanvragers bekend gemaakt of ze wel óf niet zijn toegelaten. Ter voorbereiding op de veiling worden deelnemers optimaal gefaciliteerd als het gaat om kennis van en ervaring met de digitale veiling-methodiek. Naar verwachting worden de vergunningen in de zomerperiode verstrekt.

Groeiende datavraag
Nederlandse bedrijven en consumenten hebben een grote behoefte aan snelle en betrouwbare mobiele communicatie. Met de veiling van daarvoor benodigde frequenties, specifiek 700MHz, 1400MHz en 2100MHz, wordt ruimte beschikbaar gemaakt om aan de nog altijd groeiende datavraag te voldoen. Tegelijkertijd wordt hiermee een solide basis gelegd voor toekomstige digitale innovaties op het gebied van zorg, landbouw en mobiliteit. Een deel van de te veilen frequentieruimte is geschikt voor 5G. Net als andere netwerken moet 5G in Nederland aan strenge internationale normen voldoen. Het Agentschap Telecom meet op meerdere plekken of aan de blootstellingslimieten voldaan wordt.

Elektronisch veiligingsysteem
Bij de veiling, die via een elektronisch veilingsysteem plaatsvindt, worden maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal 40 procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Hierdoor heeft Nederland ook in de toekomst minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie. Deze zogeheten concurrentie-borging op de telecommarkt zorgt óók in de toekomst voor voldoende kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten en bedrijven. Na afloop van de Multibandveiling worden de winnende partijen en biedingen bekend gemaakt. Deelnemers zijn in ieder geval KPN, T-Mobile en Vodafone. Mogelijk zijn er ook andere partijen in de race. De veiling zal de staat naar verwachting miljoenen opleveren. Zo bracht de 4G-veiling zo’n 3,8 miljard euro op. De opbrengst van deze veiling wordt geschat op ‘slechts’ 900 miljoen euro.

Gedeeld

Geef een reactie