Beveiliging nieuws

Onze partners

VEB

NIBHV

Sequrix

Paxton

ASSA ABLOY

Optex

G4S

Connect Security

IDIS

Nenova

Hikvision

Nimo Drone Security

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

Alphatronics

HID

Top Security

Milestone

Eagle Eye Networks

Trigion

Traka ASSA ABLOY

SOBA

EAL

HD Security

Uniview

Securitas

Multiwacht

ADI

Eizo

Regio Control Veldt

Unii

Oribi ID Solutions

SmartSD

Masset Solutions

GFT

Bosch Security Systems

ASIS

BHVcertificaat.online

CDVI

Boon Edam

Koninklijke Oosterberg

Paraat

Lobeco

Centurion

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Seris

Alarm Meldnet

Advancis

Nimo Dog Security

Kiwa

2N

Bydemes

SmartCell

NetworxConnect

DZ Technologies

CardAccess

ARAS

Service Centrale Nederland

Avigilon Alta

Brivo

Ajax Systems

VVNL

Secusoft

OSEC

VideoGuard

Akuvox

VAIBS

Dahua

CSL

i-Pro

20face

MPL

Crown Security Services

PG Security Systems

JMB Groep

RoSecure

Explicate

VBN

Seagate

Genetec

Verbeteringen doorgevoerd in beveiligingsopleidingen

12 januari 2022
Redactie
15:05

De afgelopen maanden is er met de implementatie van een nieuw kwalificatiedossier het nodige veranderd in de opleidingen voor particuliere beveiligers. Het belangrijkste is dat Coördinator Beveiliging is vervangen door Beveiliger 3. Beveiliger 2 is uitgebreid met enkele keuzedelen en minder theoretisch geworden.

De MBO Raad, SVPB en het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging hebben de afgelopen maanden samengewerkt aan de implementatie van het op 1 augustus ingevoerde kwalificatiedossier Particuliere Beveiliging in het onderwijs. De partijen streven er naar om de kwaliteit van aankomende beveiligers niveau 2 en niveau 3 te borgen door hen branchegericht op te leiden.
In het nieuwe dossier is de opleiding Beveiliger 2 herzien. Nieuw zijn de keuzedelen Weerbaarheid voor beveiliger en handhavers en Proactief beveiligen. Daarnaast komt de focus meer te liggen op het functioneel toepassen van wettelijke kaders in plaats van de theoretische kennis over wetgeving.

Keuzedeel leidinggeven
Met de komst van het nieuwe kwalificatiedossier is de bekostigde opleiding Coördinator beveiliging vervangen door de opleiding Beveiliger 3. Studenten die nog in het opleidingstraject voor Coördinator beveiliging zitten, kunnen dit afmaken. In de nieuwe opleiding worden aspirant beveiligers opgeleid tot beveiligers die een bijdrage kunnen leveren aan de borging van de kwaliteit van de (beveiligings)werkzaamheden. Ook kunnen zij in voorkomende situaties de leidingnemen (situationeel leidinggeven). Het verschil met de opleiding Coördinator beveiliger is dat een Beveiliger 3 primair beveiliger is en geen leiding geeft. Als een Beveiliger 3 het keuzedeel leidinggeven volgt en het hiervoor gemaakte branche-examen haalt bij de SVPB, kan hij of zij na enige jaren werkervaring worden ingezet op een manier die vergelijkbaar is met de Coördinator beveiliging. De branche-examens van zowel Beveiliger 2, Beveiliger 3 als het keuzedeel Leidinggeven worden op verzoek van de branche verzorgd door de SVPB. In samenwerking met het onderwijs en de branche worden de branche-examens ontwikkeld en onderhouden, zodat deze zo goed mogelijk aansluiten bij de beroepspraktijk en actuele vormen van examinering.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner