Beveiliging nieuws

Onze partners

20face

Nenova

Service Centrale Nederland

GFT

Bydemes

Alphatronics

VBN

CardAccess

Ajax Systems

Avigilon Alta

Traka ASSA ABLOY

Top Security

Centurion

De Beveiligingsjurist

IDIS

Bosch Security Systems

VVNL

EAL

Securitas

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Eagle Eye Networks

Crown Security Services

HD Security

2N

SmartCell

Multiwacht

VideoGuard

SmartSD

ASSA ABLOY

Genetec

Koninklijke Oosterberg

Secusoft

Hanwha Vision Europe

Connect Security

Eizo

VAIBS

Brivo

SOBA

DZ Technologies

Explicate

Regio Control Veldt

Seris

Oribi ID Solutions

RoSecure

NIBHV

Advancis

Nimo Drone Security

CSL

VEB

Optex

Gold-IP

ARAS

Lobeco

i-Pro

Trigion

HID

G4S

Akuvox

MPL

Unii

NetworxConnect

Dero Security Products

Paxton

OSEC

BHVcertificaat.online

Dahua

Hikvision

ASIS

Masset Solutions

PG Security Systems

JMB Groep

Add Secure

CDVI

ADI

Seagate

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

Kiwa

Paraat

Uniview

Milestone

Verdachten wildwest-overval: we hebben niet op politie geschoten

24 januari 2022
Redactie
16:58

De overvallers van het waardentransport bij Schöne Edelmetaal op 19 mei vorig jaar blijven beweren dat zij niet op de politie hebben geschoten. Daarvan zijn tot nu toe ook geen bewijzen gevonden. Het OM is er echter nog niet van overtuigd dat dit klopt en houdt daarom vast aan poging tot doodslag. 

De overval op een waardentransport in Amsterdam Noord draaide vorig jaar uit op een wilde achtervolging en een flinke schietpartij, waarbij een van de verdachten dodelijk werd getroffen. Agenten zeggen onderweg vanuit de vluchtauto en in een weiland in Broek op Waterland beschoten te zijn met Kalasjnikovs, maar tot nu toe zijn alleen inslagen van politiekogels gevonden. De overvallers beweren alleen in de lucht geschoten te hebben. Zij zouden vooraf hebben afgesproken dat er bij de spectaculaire overval op het miljoenentransport geen doden mochten vallen.

Geen aanwijzingen
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam twijfelt aan de goede bedoelingen van de voornamelijk uit Frankrijk afkomstige overvallers. Een wapendeskundige van Defensie heeft weliswaar vastgesteld dat er geen aanwijzingen zijn dat er gericht geschoten is op de politie, maar volgens het OM is het tegendeel ook niet bewezen. Dat bleek maandag tijdens de derde inleidende zitting in de strafzaak tegen zeven verdachten, die 19 mei edelmetalen en andere kostbaarheden ter waarde van 14,5 miljoen euro wisten buit te maken. Een deel hiervan is nog altijd zoek. Ook wordt nog naar verdachten gezocht.

Doodsangsten
De komende weken worden de betrokken agenten gehoord bij de onderzoeksrechter. Hun verklaringen wegen zwaar mee in het onderzoek. Eerder gaven zij aan doodsangsten te hebben uitgestaan tijdens de actie, omdat zij met hun dienstwapens het tegen Kalasjnikovs moesten opnemen. Pas op 22 april is de volgende tussentijdse zitting. Dan wordt ook een later in Kosovo aangehouden verdachte gehoord. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt in het najaar plaats en zal naar verwachting 15 dagen in beslag nemen. Na 22 april mag de groep verdachten van de rechtbank niet verder worden uitgebreid. Als nog verdachten worden aangehouden, zullen die apart terecht moeten staan.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner