Verhoogde dreiging Antwerpen Centraal wegens IS-video

De Antwerpse politie gaat meer toezicht houden op station Antwerpen Centraal, zo maakt persbureau Belga bekend. De reden is de verspreiding van een dreigvideo van terreurgroep IS die er is opgenomen en die begint met een briefje waarop staat ‘we are still here’.
“De politie zal de nodige maatregelen nemen om het centraal station extra onder toezicht te plaatsen in afwachting van het onderzoek en de dreigingsanalyse”, zei een woordvoerder donderdagavond tegen het Belgische persbureau Belga. De Antwerpse politie liet weten dat het filmpje mogelijk gemaakt is door leden van terreurgroep IS en dat men de kwestie zeer ernstig neemt. Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, kortweg OCAD, is gevraagd onderzoek en een dreigingsanalyse uit te voeren.

Muziek
Volgens Amerikaanse terreurexperts is de achtergrondmuziek bij het met een telefoon gemaakte filmpje gelijk aan een eerdere IS-video, die verspreid werd voorafgaand aan de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul tijdens nieuwjaarsnacht. Aan de hand van aanplakbiljetten op de video is af te leiden dat de film in de afgelopen twee maanden is vervaardigd. De film is ontdekt door terreurexpert Ahmet Yayla van de George Mason University in de buurt van Washington DC. Dit heeft het op zijn Twitter-account geplaatst. Hij vond het materiaal op het Russische sociale medium Telegram en waarschuwt de autoriteiten dat dit soort filmpjes meestal voorafgaan aan een aanslag. De Belgische terreurexpert Pieter Van Ostaeyen sluit echter niet uit dat het filmpje een misplaatste grap is, vanwege de slechte kwaliteit. Niettemin gaat er volgens hem ook een dreiging van uit, omdat de maker waarschijnlijk wel met IS sympathiseert.

Deel dit artikel via: