Verkenning naar ‘veilig werken’ in het openbaar bestuur

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) verkennend onderzoek uitgevoerd naar hoe het openbaar bestuur beter beschermd kan worden tegen agressie, geweld en intimidatie.

Veilig werken is de opvolger van het in 2016 afgeronde interdepartementale programma Veilige Publieke Taak (VPT). Doel van het door het CCV uitgevoerde kwalitatief ingerichte onderzoek was om meer informatie te verkrijgen over ondersteuningsbehoeften van werkgevers in het openbaar bestuur ten aanzien van de veiligheid van medewerkers. Het CCV heeft hiertoe verschillende werkvormen ingezet, namelijk focusgroepen, groepsinterviews en telefonische interviews. Daarbij zijn de leden van het huidige netwerk VPT, oud leden, koepelorganisatie en diverse departementen betrokken.

Het eindproduct
De eindrapportage sluit volgens de opstellers mooi aan op de uitkomsten van de behoefte-analyse die de opdrachtgever had laten doen naar hoe BZK gemeenten kan helpen bij het weerbaar maken van de organisatie. Binnenkort is er een kick-off van een pilot met twaalf gemeenten die aan de slag gaan met veilig werken. De uitkomsten van het CCV-onderzoek worden meegenomen bij de acties van deze pilot. Meer informatie over veilig werken is onder andere te vinden op www.openbaarbestuur.nl en www.agressievrijwerk.nl.

Deel dit artikel via: