Vermoedelijke hackers van Twitter-accounts aangehouden

Een Amerikaanse jongen van 17 jaar wordt verdacht van het hacken van de Twitter-accounts van onder andere Barack Obama, Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates en Geert Wilders. Ook een 19-jarige Brit en een 22-jarige Amerikaan werden aangehouden.

Op het Twitteraccount van Geert Wilders (ruim 800.000 volgers), was de ‘header photo’ vervangen door de Marokkaanse vlag en de portretfoto door een karikatuur van een neger. Bij het hacken van de andere accounts waren er geen politieke motieven. Daar ging het om pogingen om volgers op te lichten met bitcointransacties. Die moesten denken dat als zij prominenten als Barack Obama een bedrag in bitcoins schonken, zij dat bedrag later verdubbeld zouden terugkrijgen.

Tweetrapsauthenticatie
Volgens Twitter was de hack niet mogelijk geweest zonder hulp van binnenuit. De accounts waren namelijk beveiligd met tweetrapsauthenticatie. Om ze te kunnen bewerken heb je bijvoorbeeld het wachtwoord en de telefoon van de gebruiker nodig. Dit systeem werd door de hackers omzeild, wat van buitenaf niet mogelijk zou zijn. Volgens het bedrijf zijn medewerkers het slachtoffer geworden van ‘spearphishing’. Op die manier worden op listige wijze inloggegevens ontfutseld. Meerdere medewerkers zijn op deze wijze om de tuin geleid, waardoor de hackers toegang kregen tot 130 Twitter-accounts. De hoofdverdachte is aangehouden in Florida, waar hij berecht kan worden als een volwassene. Er lopen dertig aanklachten tegen hem.

Gedeeld

Geef een reactie