Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Drone Security

Optex

Dahua

VBN

Hanwha Vision Europe

Unii

Nimo Dog Security

ARAS

Secusoft

Oribi ID Solutions

Milestone

Centurion

Akuvox

Boon Edam

Sequrix

SMC Alarmcentrale

Seris

Hikvision

NIBHV

Ajax Systems

VAIBS

JMB Groep

Traka ASSA ABLOY

ADI

EAL

OSEC

Alarm Meldnet

Eizo

Nenova

Advancis

SmartCell

Bydemes

Trigion

Koninklijke Oosterberg

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

HID

i-Pro

Securitas

Paraat

GFT

DZ Technologies

Uniview

SmartSD

Gold-IP

Add Secure

Connect Security

VideoGuard

CardAccess

NetworxConnect

Top Security

G4S

Avigilon Alta

Explicate

Paxton

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

CDVI

Kiwa

Crown Security Services

RoSecure

Brivo

HD Security

2N

BHVcertificaat.online

CSL

IDIS

Seagate

Alphatronics

VVNL

ASIS

SOBA

Regio Control Veldt

PG Security Systems

Masset Solutions

Lobeco

MPL

20face

Dero Security Products

Bosch Security Systems

Genetec

VEB

Verplicht mondkapje in drukke gebieden grote steden

5 augustus 2020
Redactie
06:33

In een aantal drukke straten in Amsterdam en Rotterdam is het vanaf woensdag verplicht om een mondkapje te dragen. Wie dat niet doet riskeert een boete van 95 euro. De handhaving vindt plaats door boa’s, die instructie hebben om vriendelijk op te treden.

In Amsterdam geldt de verplichting in de Kalverstraat en de Nieuwendijk, op de Wallen, op de markt in de Albert Cuypstraat en op Plein ’40-’45. In Rotterdam gaat het om de Coolsingel, de Lijnbaan en in de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. Wie zich niet aan de verplichting houdt wordt in eerste instantie verzocht om alsnog een mondkapje op te doen of het gebied te verlaten. Wie daar gaan gehoor aan geeft, kan worden aangehouden en beboet. Er lopen ook gastheren en -dames rond die mondkapjes uitdelen.

Vervelende discussies
De BOA Bond is niet gelukkig met de maatregel. Aan de ene kant is deze wel makkelijker te handhaven dan de anderhalvemetermaatregel, maar gevreesd wordt dat het aan burgers moeilijk is uit te leggen waarom een mondkapje in de ene drukke straat wel en in de andere niet verplicht is en dat dit tot vervelende discussies kan leiden.
Die discussies kunnen onder andere gaan over de volgens sommigen ontbrekende juridische basis voor de verplichting. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zegt de volksgezondheid echter belangrijker te vinden dan het punt uit de grondwet dat overheden verbiedt om de vrijheid van kledingkeuze te beperken. Hij verwacht dat rechters hier hetzelfde over zullen denken. Wachten op een speciale coronawet is volgens Aboutaleb geen optie, vanwege de recente stijging van het aantal besmettingen. Afgelopen week werden 76 Rotterdammers en 68 Amsterdammers positief getest op corona.

Experiment
De mondkapjesplicht is een experiment dat één maand gaat duren. Na afloop wordt geëvalueerd of de maatregel effectief is en mogelijk breder uitgerold kan worden, zolang er geen vaccin is. Het idee is afkomstig van de 25 veiligheidsregio’s, die daarmee indruisen tegen de adviezen van het RIVM, dat stelt dat mondkapjes geen bescherming bieden tegen het virus. Voorstanders van mondkapjes stellen dat mondkapjes in ieder geval verspreiding van het virus tegen gaan, tijdens een hoest- of niesbui van de drager. Bovendien herinneren mondkapjes mensen aan de nog altijd voortdurende pandemie. Het psychologische effect zou ook het houden van 1,5 meter afstand bevorderen, wat nog altijd wel als effectieve maatregel wordt beschouwd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner