Vers gedrukt geld gestolen door medewerkers Joh. Enschede

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de verdwijning van grote hoeveelheden nieuwe bankbiljetten bij gelddrukkerij Joh. Enschede in Haarlem.

Het nieuws werd bekend gemaakt door Crimesite.nl en later bevestigd door de politie. Er zou nog niemand zijn aangehouden. De politie wil in het belang van het onderzoek niet vertellen om wat voor biljetten het gaat, maar Crimesite.nl spreekt over een substantieel bedrag aan biljetten van vijftig euro, die medewerkers van de drukkerij structureel achterover zouden hebben gedrukt. De website zegt zich te baseren op een ‘bron’. Er zijn biljetten met en zonder serienummer gestolen, maar het is niet bekend welke waarde deze precies vertegenwoordigen.
Joh. Enschedé is vanouds drukker van de Nederlandse bankbiljetten, postzegels en andere officiële waardepapieren. Tegenwoordig is het een van de zes drukkerijen die van de EU-staten opdracht krijgen om eurobiljetten te drukken. Daarbij woedt een felle concurrentiestrijd, die Joh. Enschede – dat jaarlijks een omzet van 55 miljoen euro heeft – in 2014 in de problemen bracht. Overname door investeringsmaatschappij Nimbus bood toen redding.

Gedeeld

Geef een reactie