FNV vindt controle vrachtwagenchauffeurs te ver gaan

Vakbond FNV is actie gestart bij transportbedrijven tegen de zogenoemde ‘eyetrackers’. Dit zijn camera’s in vrachtwagens die controleren of de chauffeur zijn ogen wel op de weg houdt. De bond meent dat deze maatregel meer kwaad dan goed doet.
De transportbranche moet volgens FNV eerst maar iets anders doen om te voorkomen dat chauffeurs overbelast raken, zegt woordvoerder Mariëtte van Dijk van FNV Transport en Logistiek. Juist dat wordt belangrijk geacht voor de verkeersveiligheid. Sommige beroepsrijders klagen volgens FNV dat hun privacy wordt geschonden. De vakbond wil onderzoeken of dat terecht is.
De ‘eyetracker’ is een proef die geïnitieerd is door verzekeringsmaatschappij TVM. Deze proef draait op 500 vrachtwagens. Als de camera ziet dat de ogen van de chauffeur gedurende drie seconden niet op de weg zijn gericht, genereert hij een luid piepsignaal om de chauffeur te waarschuwen. Tevens vindt registratie plaats, wat voor de truckers extra bezwaarlijk kan zijn.
Soortgelijke proeven bij een touringcarbedrijf en een transportbedrijf hebben destijds niet tot actie van de Autoriteit Persoonsgegevens geleid, waar de proeven wel waren aangemeld.

Gedeeld

Geef een reactie