Hackers krijgen van afstand controle over auto

Fiat Chrysler heeft de beveiliging van 1,4 miljoen auto’s aangescherpt nadat hackers de controle over die voertuigen bleken te kunnen overnemen.

Jeep autoVorige week kondigde het concern aan dat het een software-update bij diverse auto’s doorvoerde om ‘de elektrische veiligheid te verhogen en het communicatiesysteem te verbeteren’. Het lek in het Uconnect-infotainmentsysteem laat echter een aanvaller auto’s via het internet deels besturen. Zo kunnen de remmen worden in- en uitgeschakeld en is het mogelijk om de motor uit te zetten.

Als proef was een journalist van Wired de snelweg opgegaan met een Jeep Cherokee, terwijl twee hackers vanaf afstand probeerden controle over de auto te krijgen. Dit lukte: niet alleen kregen de computerexperts de radio en de ruitenwissers aan, ook lukte het hen om de motor uit te zetten en op een parkeerterrein de elektronische handrem te deactiveren. Het systeem is onder meer beschikbaar op de Chrysler 200 en diverse modellen van Dodge, Jeep en Ram.

De onderzoekers presenteren volgende maand op hackersconferentie Black Hat hun bevindingen. Die conferentie vindt begin augustus plaats.

De door Chrysler ontwikkelde update voor het beveiligingsprobleem is beschikbaar via drie manieren. Eigenaars kunnen de update zelf downloaden en via een USB-stick de autosoftware updaten. De tweede optie is het terugbrengen van de auto naar de dealer die vervolgens de update installeert. Daarnaast is er ook nog een derde mogelijkheid om de USB-stick met de update te laten opsturen.

 

Gedeeld

Geef een reactie