Mariniers beveiligen schepen tegen piraten

Zwaarbewapende mariniers gaan twee grote schepen beveiligen tegen piraterij. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten.

Volgens de commissie zijn piraten alleen af te schrikken met behulp van zware automatische wapens. Een tijdelijk militair mag die wapens wel dragen, een beveiliger uit de private sector niet. Om dit te veranderen moet de wet gewijzigd worden en het is vooralsnog nog lang niet zover. De schepen die nu nu beveiligd worden zijn het transportschip Transshelf van de Nederlandse firma Dockwise, dat binnenkort vanuit Singapore naar de Verenigde Arabische Emiraten vaart. In oktober wordt ook de MV MPI Adventure van rederij Vroon, het grootste windturbine installatievaartuig ter wereld, beveiligd. Dit schip vertrekt uit Singapore en vaart naar Groot-Brittannië.

Gedeeld

0 thoughts on “Mariniers beveiligen schepen tegen piraten”

 1. Dat zijn positieve ontwikkelingen waar de scheepvaart blij mee zal zijn. Maar waar ligt de grens? Kan elk in Nederland geregistreerd schip zich laten beveiligen door Mariniers?
  Wie draait op voor de kosten en wat kost het? In de wandelgangen hoor ik astronomische bedragen die betaald werden voor de beveiliging van de vorige trips (Heerema en Vroon). Rederijen hebben dus niet de keuzemogelijkheid om te kiezen voor een andere aanbieder. Monopolie voor het Korps Mariniers dus (Mevrouw Smit Kroes, wat vindt u daar van?).

  De overheid zou er goed aan doen om ook particuliere beveiligers met wapens toe te staan (onder strenge kriteria uiteraard) aan boord van Nederlandse schepen. Dit om te voorkomen dat schepen die nu nog in Nederland geregistreerd staan omvlaggen naar een ander land wat hier soepeler mee omgaat. Ik kan me niet voorstellen dat defensie ALLE Nederlandse schepen die gevaar lopen kan gaan beveiligen.

  F van de Wal
  MasterMind Security
  A 100% Maritime Security Provider

Geef een reactie