Verzekeraars ruim 100 miljard euro kwijt aan natuurrampen

Volgens een schatting van herverzekeraar Munich Re heeft natuurgeweld in 2021 de verzekeraars wereldwijd 120 miljard dollar gekost. Dat is ongeveer 106 miljard euro. Alleen in 2017 was de schade nog groter. Toen zorgden vooral orkanen ervoor dat er 146 miljard dollar uitgekeerd moest worden.

Verzekeraars vergoeden uiteraard alleen verzekerde schade en in het geval van rampen moeten ook vaak de overheden financieel bijspringen. Zo werd de schade die ontstond door de overstroming van de Maas niet gedekt. Slachtoffers moesten een beroep doen op het Rampenfonds van de overheid. Door andere rivieren veroorzaakte schade werd wel door de verzekeraars vergoed.

Steeds vaker extreem weer
Elk jaar lijkt extreem weer vaker voor te komen. Vooral in de Verenigde Staten leidt dit tot vernietiging van complete gemeentes. In Europa komen orkanen minder vaak voor, maar zorgen overstromingen voor veel schade. Dat was vooral het afgelopen jaar het geval. Wereldwijd zorgden natuurrampen in 2021 voor fors hogere verliezen dan in de twee voorgaande jaren. Op basis van voorlopige gegevens hebben stormen, overstromingen, bosbranden en aardbevingen activa ter waarde van 280 miljard dollar vernietigd. De verliezen in 2020 bedroegen 210 miljard dollar, terwijl ze in 2019 nog 166 miljard dollar bedroegen. Ongeveer 120 miljard dollar aan verliezen was verzekerd, wat ook meer was dan in de twee voorgaande jaren (2020: 82 miljard dollar, 2019: 57 miljard dollar). Bijna 10.000 mensen kwamen om het leven bij natuurrampen in 2021, een dodental dat vergelijkbaar is met dat van de afgelopen jaren.

Duurste natuurramp tot nu toe
In Europa veroorzaakte hevige regenval in juli 2021 uitzonderlijk zware overstromingen met verwoestende gevolgen in lokale gebieden, met name in West-Duitsland. In de getroffen regio’s was de regenval veroorzaakt door het lagedruksysteem ‘Bernd’ de hoogste in meer dan honderd jaar. Behalve aan talloze gebouwen was er ook ernstige schade aan de infrastructuur, zoals spoorlijnen, wegen en bruggen. Meer dan 220 mensen werden gedood.
De totale verliezen bedroegen  46 miljard euro, waarvan 33 miljard euro in Duitsland. Het verzekerde deel was relatief laag omdat de infrastructuur niet bij verzekeringsmaatschappijen was verzekerd. Ook hadden veel opstallen helemaal geen verzekering. Het was de duurste natuurramp in Duitsland en Europa tot nu toe.

Veel schade niet verzekerd
Verzekeraars gaan er vanuit dat de schade de komende jaren verder zal toenemen als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering. Vooral de vele krachtige orkanen zijn daarvan het gevolg. Klimaatspecialist Ernst Rauch van Munich Re zegt dat de rampen niet automatisch aan klimaatverandering kunnen worden toegeschreven, maar dat de analyse van de veranderingen over decennia plausibele aanwijzingen opleveren voor een verband met de opwarming van de atmosfeer en de oceanen. Het wordt een uitdaging voor samenlevingen om zich de komende jaren aan te passen aan de toenemende dreigingen door de klimaatverandering.
Er zal volgens hem ook anders naar verzekeringen gekeken moeten worden. In 2021 was wereldwijd ongeveer 57 procent van de schade door natuurrampen niet verzekerd. De getroffenen moeten de financiële verliezen zelf dragen, of waren aangewezen op hulp van de autoriteiten. Deze verzekeringskloof is de afgelopen decennia afgenomen in geïndustrialiseerde landen, maar in armere landen blijft deze onveranderd op meer dan 90 procent staan. In Europa is infrastructuur zelden verzekerd. Ook wordt overstromingsschade veel minder vaak gedekt dan stormschade.
“Een grotere verzekeringsdichtheid kan mensen en landen helpen om de financiële gevolgen van een ramp beter het hoofd te bieden en hen te helpen terug te keren naar een normaal leven. Concepten ontwikkelen in samenwerking met overheden (publiek-private samenwerkingen) is zeker zinvol”, aldus Ernst Rauch.

Deel dit artikel via: