Beveiliging nieuws

Onze partners

RoSecure

CSL

Top Security

ASIS

Multiwacht

NetworxConnect

G4S

MPL

Eizo

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

HD Security

Trigion

Sequrix

Ajax Systems

Nenova

Lobeco

Dero Security Products

Unii

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

Paxton

VVNL

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

IDIS

Koninklijke Oosterberg

Advancis

BHVcertificaat.online

ADI

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

Seris

Brivo

Masset Solutions

Boon Edam

OSEC

GFT

Alphatronics

Connect Security

VBN

NIBHV

Gold-IP

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

Paraat

HID

CardAccess

VAIBS

Oribi ID Solutions

Centurion

CDVI

VideoGuard

Service Centrale Nederland

20face

Kiwa

i-Pro

Genetec

Securitas

2N

Crown Security Services

Dahua

DZ Technologies

Secusoft

EAL

SmartCell

Optex

Milestone

SmartSD

Hikvision

Uniview

Akuvox

Bydemes

SOBA

Add Secure

ARAS

Seagate

VEB

Explicate

Verzekeraars willen betere regels voor brandbaar isolatiemateriaal

7 mei 2021
Redactie
06:20

Het Verbond van Verzekeraars maakt zich al jarenlang grote zorgen over het gebruik van brandbare isolatiematerialen bij het isoleren van gebouwen en pleit voor beter toezicht en betere regelgeving. De huidige regels gaan alleen over vluchtveiligheid, maar dat vinden de verzekeraars niet voldoende.

In een uitzending van Zembla werd donderdag opnieuw ingegaan op het gebruik van brandbare isolatiematerialen bij het isoleren van gebouwen. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is isolatie belangrijk, maar uit kostenoverweging en om aan de klimaatstandaarden te voldoen wordt nog steeds te vaak gekozen voor brandbare kunststof isolatiematerialen, zoals EPS. In Nederland zijn er de laatste jaren de nodige incidenten geweest met brandbaar isolatiemateriaal.
Naast huizen, bedrijven, ziekenhuizen en scholen, zijn ook verschillende branden in veestallen voorgekomen waarbij brandbaar isolatiemateriaal een grote rol speelde. Toegepaste constructiematerialen kunnen bijdragen aan preventie. Brandbare isolatiematerialen zorgen echter ervoor dat branden zich sneller uitbreiden dan gewenst. Het is daardoor moeilijker om te vluchten en om de gevolgen van een brand te beperken.

Verbeteringen noodzakelijk
Bij nieuwbouw en renovatie kunnen bovendien flinke verbeterslagen worden gemaakt. Verzekeraars vinden dat bij de bouw, daar waar mogelijk, alleen onbrandbare constructiematerialen moeten worden gebruikt. Dat moet dan in elk geval gelden voor de hoofddraagconstructie, de gevel, daken en wanden – inclusief isolatiemateriaal. Ook vinden zij dat het gebruik van schuimkunststof isolatiematerialen moet worden vermeden en wordt Eurobrandklasse A1, A2 en/of B geadviseerd. De door het Verbond opgestelde brochure ‘Brandgedrag van isolatiematerialen’ maakt inzichtelijk wat de verschillen tussen isolatiematerialen zijn en op welke plaatsen deze materialen gebruikt mogen worden.

Blusinstallaties
Verzekeraars zien ook een effectief middel in automatische blusinstallaties en compartimenteringen van (grotere) gebouwen met brandscheidingen die een brandwerendheid hebben van minimaal 60 tot 240 minuten, afhankelijk van de bestemming van het pand en de vuurbelasting. Extra aandacht – en technische specificaties en normen – zijn nodig voor zelfsluitende deuren, elektra, glas, verdiepingsvloeren en leiding- en kabelschachten.
In het Position Paper Duurzaam Veilig roepen het Verbond en Brandweer Nederland op tot het aanpassen van het Bouwbesluit, zodat brandveiligheid het uitgangspunt wordt en niet vluchtveiligheid.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner