Verzekeraars zien blijvende stijging diefstal motoren

​Het aantal diefstallen van motoren blijft maar stijgen, meldt het Verbond van Verzekeraars. In het eerste halfjaar zijn er 807 motoren gestolen, een stijging van 10,5 procent ten opzichte van het eerste halfjaar in 2016.

De toename blijkt uit de diefstalcijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), die over twee weken worden gepubliceerd. AVc komt dan vooral met goed nieuws: in alle categorieën wordt minder gestolen en meer teruggevonden. Behalve dus bij motoren, benadrukt AVc-directeur Titus Visser. Ook het terugvindpercentage daalt steeds verder: van 18,2 procent in 2016 tot 13,6 procent in het eerste halfjaar van 2017. “Van de honderd gestolen motoren, vinden we er ‘slechts’ veertien terug.”

Onderdelen
AVc heeft, overigens net als bij auto, het vermoeden dat motoren steeds vaker worden ontmanteld na diefstal. Visser noemt het enorme aantal onderdelen dat via internet wordt aangeboden, op zijn minst opvallend. “Pas kwamen we op 161.000 motoronderdelen uit. Van het merk Ducati bijvoorbeeld kwamen we maar liefst 9.000 advertenties tegen. Als je weet dat er vorig jaar 56 zijn gestolen en slechts twee zijn teruggevonden, worden onze vermoedens al snel bevestigd.”
De tip die Visser aspirant-kopers dan ook meegeeft, is om goed op te letten. “Natuurlijk is niet alles fout, maar sommige advertenties wekken wel argwaan. Of zijn opmerkelijk te noemen. Wij raden daarom altijd aan om ervoor te zorgen dat je weet wat je koopt en van wie je iets koopt.”

Deel dit artikel via: