Vier keer zoveel overvallen op geldtransporteurs

In 2016 is het totaal aantal overvallen flink gedaald. Maar buschauffeurs en maaltijdbezorgers werden juist vaker beroofd. En het aantal berovingen op geldtransporteurs verviervoudigde zelfs, meldt De Telegraaf.

De krant baseert zich op de overvalcijfers van 2016 die door de Nationale Politie zijn verstrekt. In 2015 werden nog  slechts twee waardetransporten overvallen, maar in het afgelopen jaar waren dat er negen. “Daarbij wordt net als bij plofkaken veel geweld gebruikt. Zo gebruikten overvallers een handgranaat en dwongen ze een geldtransporteur tot het dragen van een bomvest. Uiteindelijk bleek het om een nepbom te gaan, maar de impact was enorm”, zegt de nationale overvalcoördinator Jos van der Stap in De Telegraaf. Een geslaagde overval van een waardetransport kan volgens hem meerdere tonnen opleveren.

Overleg
De politie voert nauw overleg met geldtransporteurs om de veiligheid te verbeteren. Nieuwe beveiligingsmaatregelen moeten transporteurs in staat stellen om sneller alarm te slaan en de transportmiddelen beter bestand maken tegen overvallen met explosieven en zware voertuigen. Voor assistentie bij zware overvallen staat de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie paraat. Die bestaat uit leden van arrestatieteams en antiterreurgroepen.

Maatregelen
Ook buschauffeurs profiteren niet van de dalende overvalcijfers. In 2016 verdubbelde het aantal overvallen in het openbaar vervoer van 12 naar 26. De vervoersbedrijven willen daarom het contante geld uit de bussen bannen.
Ook het aantal overvallen op maaltijdbezorgers nam toe. In 2016 overkwam het 59 bezorgers, tegenover 45 in 2015. Maatregelen hiertegen zijn mobiele pinautomaten en bodycams. Met die bodycams zijn intussen goede ervaringen opgedaan.

Afname
Het totaal aantal overvallen nam af van 1236 naar 1132 zaken. Dat lijkt een kleine daling, maar in2012 waren het er nog 1982. Een derde van de overvallen vindt tegenwoordig op woningen plaats. Vijf keer kwam daarbij een bewoner om het leven, waaronder een slachtoffer van 89 jaar.
Als reden voor de daling van het aantal overvallen noemt Van der Stap de hoge prioriteit die de politie geeft aan de opsporing hiervan en aan de sterke toename van het aantal beveiligingscamera’s. Met Live View kan de politie vanuit de meldkamer meekijken via particuliere camera’s en met Camere in Beeld kan de politie snel beschikken over videobeelden van de omgeving van een overval.

Deel dit artikel via: