Mobieltjesvirus voor het eerst in Nederland

Voor het eerst zijn in Nederland mobiele telefoons besmet met een virus. Het gaat om de tweede variant van het allereerste mobieltjesvirus Cabir, dat vorig jaar in het buitenland opdook. Het gevaar op grootschalige verspreiding is uiterst klein, meldde het Finse antivirusbedrijf F-Secure vrijdag.

Cabir verspreidt zich tot over een afstand van ongeveer tien meter via het draadloze communicatiesysteem Bluetooth en alleen onder telefoons met het besturingssysteem Symbian 60 of hoger. Het gaat met name om de duurdere en multifunctionele exemplaren van Nokia, zoals de 3650, 6600, 7610 en 7650. Ook in illegaal gekopieerde spelletjes of andere toepassingen die op de telefoons kunnen worden ge?nstalleerd, kan het virus zijn verstopt.

Het gaat in Nederland gaat om hooguit enkele tientallen infecties van Cabir.B. Het virus veroorzaakt relatief weinig schade: alleen de telefoonbatterij raakt sneller leeg. Met speciale programmaatjes die virusbestrijders aanbieden, is het makkelijk te verwijderen. Mobiele telefoons hebben vooralsnog te weinig capaciteit om volwaardige antivirusprogramma’s te draaien.

In juni vorig jaar ontdekten virusbestrijders Cabir voor het eerst in de Filipijnen. Sindsdien is het mobieltjesvirus in achttien landen opgedoken.

Deze week bestempelde virusbestrijder McAfee besmettingen van mobiele apparatuur als een van de grootste nieuwe bedreigingen. In de afgelopen maanden werden vijftig virussen op handcomputers en mobiele telefoons ontdekt. Tot eind 2004 waren dat er nog maar vijf.

Gedeeld

Geef een reactie