Onderzoek naar mysterieus auto-virus

Kunnen boordcomputers van een auto besmet worden met het Cabir-virus? Een opmerkelijk experiment van beveiligingsspecialist F-Secure maakt korte metten met een populaire mythe.


Met virussen besmette boordcomputers spreken al een tijdje tot de verbeelding. Begin dit jaar stuurde Kaspersky Labs een opmerkelijke persmededeling rond, waarin het bedrijf suggereerde dat de boordcomputer van enkele Toyota Lexus-modellen wel eens besmet konden zijn met een virus.

Omdat de boordcomputer van deze auto’s uitgerust is met bluetooth, ontstond al gauw het gerucht dat het wel eens om het Cabir-virus kon gaan, dat gebruik maakt van bluetooth om telefoons en pda’s op basis van het besturingssysteem Symbian OS te besmetten.

Volgens Toyota hebben de Lexus-auto’s echter geen Symbian OS, en kunnen ze dus niet besmet worden met een Cabir-virus. Het gerucht begon echter een eigen leven te leiden. De hoogste tijd om eens na te gaan wat de geruchten waard zijn, vonden de onderzoekers van antivirusbedrijf F-Secure. Een ondergrondse testruimte – 42 meter onder zeespiegel – was de ideale plaats voor een opmerkelijk experiment.

Diep onder de grond wachtte een Toyota Prius met hetzelfde bluetooth-systeem als de bewuste Lexus-modellen, klaar om bestookt te worden door met Cabir-besmette smartphones.

Lees verder op de site van ZDNet

Gedeeld

Geef een reactie