Sober gevaarlijkste virus van mei

Het wormvirus Sober gaat al vele maanden mee. Met zijn vele varianten heeft het echter een comeback gemaakt: het staat nu op nummer ??n in de lijst van gevaarlijkste virussen in de maand mei, opgesteld door antivirus-bedrijf Sophos. De variant die op nummer ??n staat, wordt door Sophos Sober.N genoemd. Andere virusbedrijven spreken echter van Sober.P, Sober.O of Sober.S. Kennelijk zijn de virusbestrijders door het enorme aantal varianten de tel een beetje kwijtgeraakt.

Het wormvirus verspreidt zich via e-mailtjes die in het Engels en het Duits zijn opgesteld. “Het mailtje weet veel mensen zover te krijgen het attachment te openen. Het verleidt ze met mooie beloftes, zoals het aanbieden van gratis tickets voor het wereldkampioenschap voetbal”, aldus Carole Theriault van Sophos.

Sober.N is volgens Sophos verantwoordelijk voor 43,8 procent van alle in mei gerapporteerde virussen. Sophos wordt gevolgd door Zafi.D (14,5 procent) en Netsky.P (13,1 procent).

Nieuwkomer in de top-tien is Mytob, dat op de zesde plaats staat (1,6 procent). Van dit virus is inmiddels een record aantal varianten verschenen: 117. Een indrukwekkend aantal voor een virus dat pas 90 dagen geleden voor het eerst werd gesignaleerd.

Gedeeld

Geef een antwoord