Vloeistoffen en laptop hoeven niet meer uit tas op Schiphol

Schiphol belooft versneld ct-scans bij de veiligheidscontroles op de luchthaven te gaan plaatsen. Deze maken het overbodig om vloeistoffen en laptops uit de handbagage te halen, waardoor de passagierscontrole sneller en met minder irritatie kan verlopen.

De nieuwe scanners worden al voor het einde van dit jaar geplaatst bij de controleposten voor passagiers die naar een land buiten de Schengenzone reizen. De andere locaties volgen in de eerste helft van 2019. Schiphol erkent dat de maatregel hard nodig is door de steeds grotere drukte. Een andere maatregel is dat reizigers met zeer kleine handbagage via ‘small bags only’-doorgangen mogen passeren. Die hebben dan geen last meer van vertragingen die ontstaan al volgepropte trolley’s gecontroleerd moeten worden, omdat passagiers vergeten zijn de vloeistoffen of elektronica eruit te halen.

Psychologische hulpmiddelen
Om de irritatie van passagiers nog verder terug te dringen, wordt ook geëxperimenteerd met psychologische hulpmiddelen om het gedrag en de stemming van mensen positief te beïnvloeden. Men wil het menselijke contact optimaliseren. Personeel gaat op cursus om te leren hoe zij de doorstroming op een elegantere en meer persoonlijke manier kunnen bevorderen, zodat reizigers en medewerkers er een goed gevoel aan overhouden. Hierbij worden overigens geen concessies aan de veiligheid gedaan, benadrukt de luchthaven.
Ook wordt meer techniek ingezet. Er draait al een proef met gezichtsherkenning, waardoor mensen vanaf binnenkomst tot het aan boord gaan zich niet meer hoeven te legitimeren. De komende jaren wordt deze biometrische identificatie op de gehele luchthaven ingevoerd. Voorts wordt de informatievoorziening verbeterd, zodat mensen niet boos hoeven te worden als er iets aan hun vlucht verandert.

Gedeeld

Geef een antwoord