Beveiliging nieuws

Onze partners

SMC Alarmcentrale

Kiwa

Seagate

Avigilon Alta

Secusoft

20face

JMB Groep

CardAccess

Sequrix

Masset Solutions

Bosch Security Systems

Crown Security Services

Nenova

Dahua

Brivo

Regio Control Veldt

Alarm Meldnet

VAIBS

De Beveiligingsjurist

HID

Genetec

Akuvox

OSEC

ASSA ABLOY

Securitas

Uniview

2N

Unii

Service Centrale Nederland

Top Security

MPL

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

GFT

ARAS

Oribi ID Solutions

Boon Edam

PG Security Systems

Eizo

Milestone

SmartCell

Advancis

G4S

RoSecure

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

Paraat

Nimo Dog Security

Lobeco

Hikvision

ADI

Centurion

Trigion

ASIS

Paxton

Alphatronics

Seris

VVNL

Multiwacht

SOBA

Nimo Drone Security

Explicate

SmartSD

Ajax Systems

NetworxConnect

Koninklijke Oosterberg

Hanwha Vision Europe

NIBHV

Optex

CDVI

i-Pro

HD Security

EAL

Add Secure

VEB

IDIS

VideoGuard

Connect Security

CSL

Gold-IP

VBN

DZ Technologies

Dero Security Products

VN waarschuwen voor meer jihadistische aanslagen

3 augustus 2019
Redactie
13:26

De Verenigde Naties waarschuwen dat de recente pauze in het plegen van jihadistische aanslagen mogelijk spoedig eindigt. Volgens onderzoekers kan er voor het einde van dit jaar een nieuwe golf van aanslagen plaatsvinden. Dat staat in een rapport dat waarnemers van de VN-Veiligheidsraad hebben opgesteld.

De waarnemers baseren zich onder andere op informatie die zij krijgen van inlichtingendiensten in verschillende EU-lidstaten. Na de aanslagen in Duitsland, Frankrijk en België, waarbij in 2015 en 2016 honderden mensen omkwamen, bleef het de afgelopen tijd rustig in Europa, maar dat is volgens de VN geen reden om het dreigingsniveau te laten zakken. In Nederland staat dat nog altijd op 4, wat het op één na hoogste niveau is.

Nieuwe organisaties
Volgens de VN zullen jihadistische groeperingen als IS weer beginnen met het aansturen en faciliteren van aanvallen, zodra zij tijd en ruimte hebben om te investeren in externe operationele capaciteit. Dat moment is nu wel aangebroken, zo verwachten de onderzoekers.
IS is dan wel verslagen in Irak en Syrië maar er zijn volgens de VN nog zo’n 30.000 strijders in leven en die keren nu terug naar hun land van herkomst. Sommigen van hen zullen volgens de onderzoekers overstappen naar andere organisaties of nieuwe organisaties opzetten om aanslagen te plegen. Een speciale bron van zorg vormen de krijgsgevangen genomen IS-strijders. Deze verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in gevangenenkampen, waar zij nog verder zullen radicaliseren.

Teruggekeerd
De EU gaat ervan uit dat er zo’n 6000 burgers naar Irak en Syrië zijn getrokken om daar te vechten en dat er zo’n 2000 inmiddels zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. De VN sluit ook niet uit dat IS zal terugkeren, omdat de gunstige omstandigheden voor het stichten van een nieuwe staat nog niet verdwenen zijn. IS-leider Abu Bakr Al Baghdadi zou de ambitie hebben om zijn organisatie om te vormen tot een ondergronds terreurnetwerk. Hij zou nog over tientallen miljoenen dollars beschikken om dat voor elkaar te krijgen. Ook de propagandakanalen van de terreurorganisatie zijn nog volop actief en erop gericht om nieuwe strijders te werven. Het nieuwe IS zou genoegen kunnen nemen met een virtueel kalifaat, dat voor westerse landen niet minder gevaarlijk is. Daarnaast is er met name in West-Afrikaanse landen een duidelijke toename van jihadistisch geweld te zien. Dit gebeurt door groepen die verklaren trouw aan IS gezworen te hebben.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

MPL

Videoguard

Wordt een partner