VodafoneZiggo start met 5G in Nederland

Het 5G-netwerk gaat vele voordelen bieden voor de beveiligingsbranche. Zo komen er vele nieuwe mogelijkheden voor mobiel cameratoezicht. VodafoneZiggo start vandaag met het aanbieden van 5G op een aantal locaties in Nederland, zodat ervaring kan worden opgedaan met de nieuwe technologie.

Met het nu al activeren van 5G wil VodafoneZiggo de concurrentie voor zijn, zo maakt het bedrijf bekend. Wie er gebruik van wil maken zal wel een daarvoor geschikte telefoon moeten aanschaffen. 5G biedt geen voordelen voor de huidige apparatuur. Er zijn wel al telefoons te koop die 5G ondersteunen, zoals de populaire S20 van Samsung.

Veiling
De stap van VodafoneZiggo is opmerkelijk, omdat de veiling van frequentiebanden nog moet plaatsvinden. De eerste veilig wordt pas in juni afgerond. De provider maakt daarom voorlopig gebruik van een bestaande frequentieband, die eigenlijk bedoeld is voor 4G. VodafoneZiggo verwacht overigens een frequentieband te gaan bemachtigen en daarmee al in juli een landelijk 5G-netwerk te kunnen aanbieden. Dat zal dan aanzienlijk sneller worden dan wat vanaf vandaag wordt aangeboden. Daarmee is een snelheidsverhoging tot 10 procent ten opzichte van 4G te bereiken. Als 5G volledig operationeel is, zou communicatie met 1000 megabit mogelijk moeten zijn.

Branden
Niet iedereen is enthousiast over 5G. De afgelopen weken werden diverse zendmasten in brand gestoken. Georganiseerde tegenstanders van 5G zeggen hier niets mee te maken te hebben, maar de brandstichtingen worden wel in verband gebracht met 5G, dat volgens sommigen zou zorgen voor verspreiding van het coronavirus. De politie heeft inmiddels twee verdachten van de brandstichtingen aangehouden, maar over de werkelijke motieven is nog weinig bekend. De overheid maakt zich wel grote zorgen over het fenomeen, omdat afgezien van de schade het vernielen van zendmasten zorgt voor plaatselijke onbereikbaarheid van hulpdiensten. VodafoneZiggo vindt de brandstichtingen echter geen reden om de invoering van 5G uit te stellen. Het is nog niet bekend wanneer KPN en T-Mobile met 5G komen.

Deel dit artikel via: