Volgend weekend: geen spoed geen politie

Uit protest tegen het uitblijven van een betere cao legt de politie van vrijdag 14 september (18:00) tot en met zondag 16 september (23:59) het werk neer. Er wordt alleen nog opgetreden bij spoedgevallen. “Het is de heftigste CAO-actie ooit”, zegt een woordvoerder namens de bonden.

Net als in de particuliere beveiliging is er bij de politie grote onvrede over de loonontwikkeling en de werkdruk. “We moeten deze stap nemen. De situatie is onhoudbaar geworden. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft”, zegt Jan Struijs van de Nederlandse politiebond over de stakingsactie.

Grote gevolgen
De oproep #geenspoedgeenpolitie zal grote gevolgen hebben voor heel Nederland. Basisteams, recherche, ondersteuning, leiding: alles zonder spoed komt stil te liggen. Dat betekent gesloten politiebureaus en geen politieondersteuning bij evenementen, voetbal- en andere sportwedstrijden en in de horeca. Het is mogelijk dat als gevolg van de actie voetbalwedstrijden worden afgelast. Eerder gingen al popfestivals op de helling, maar die bleken zonder politie ook ordelijk te kunnen verlopen. Bij enkele evenementen komt de politie wel, maar alleen om te betogen om vervolgens voor aanvang van het evenement te vertrekken. De bonden vragen politiemensen om tijdens de actie wel bezig te blijven, maar dan met achterstallig werk. Ook tijdens de Wereldhavendagen dit weekend ontbreken de normaal 150 politieagenten.

Ernstige calamiteiten
Op ernstige calamiteiten zal de politie reageren zoals gebruikelijk. Het gaat dan onder andere om geweldsdelicten, criminaliteit op heterdaad, roof en levensbedreigende situaties. Buren die ruzie hebben of overlast ondervinden, zullen het echter zelf moeten uitzoeken. De actievoerders bepalen zelf wat spoedeisend is en wat tot na het weekend moet wachten. De bonden benadrukken echter dat de samenleving en de rechtsstaat niet in gevaar mogen komen. Het platleggen van de politieorganisatie is volgens de bonden de ultieme stap in een lang cao-traject. De vele acties die de politiemensen daarbij hebben gehouden waren eerst publieksvriendelijk (geen boetes geven en innen), daarna hinderlijk (Geen ondersteuning deurwaarders. Geen politie bij festival Decibel, Ground Zero, Fortuna-FC Utrecht. Gevarenzone Eindhoven, Den Haag, Utrecht Amsterdam). #Geenspoedgeenpolitie is de overtreffende trap. “We betreuren het, maar het kabinet en het ministerie hebben het hierop aan laten komen. Het zal voor iedereen even doorbijten zijn, maar het kan niet anders”, aldus Struijs.

Gedeeld

Geef een reactie