Volgens Dijkhoff niet onveiliger in gevangenis

Gevangenismedewerkers lieten maandagavond in Nieuwsuur weten door personeelsgebrek niet langer in te kunnen staan voor hun veiligheid en de veiligheid van de gedetineerden. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid & Justitie erkent de hoge werkdruk, maar zegt geen verband met incidenten te zien.

Doordat steeds meer gevangenissen sluiten en in overblijvende gevangenissen steeds meer cellen leeg komen te staan, is veel personeel de laatste jaren vertrokken. Daardoor daalt de kwaliteit van de dienstverlening, wat onder gedetineerden tot agressie leidt. Personeel voelt zich daardoor steeds vaker onveilig.

Nieuw personeel gezocht
Dinsdagmiddag sprak de Tweede Kamer over de kwestie met staatssecretaris Dijkhoff. Die zei: “De hogere werkdruk in gevangenissen is een feit. Er zit spanning op, maar er wordt nieuw personeel gezocht. 84 vacatures zijn vervuld en er wordt heel hard aan gewerkt. Het blijft een broos evenwicht.” Wat de onveiligheid betreft zegt hij dat hij niet één op één kan linken dat personeelsproblemen incidenten tot gevolg hebben gehad.
Feit is echter dat recentelijk in Zoetermeer een gevangenis dicht ging omdat de directie niet langer de veiligheid van het personeel kon garanderen. Negentien andere gevangenissen zijn de afgelopen jaren gesloten, wegens gebrek aan ‘cliënten’. Eigenlijk zouden er nog meer inrichtingen dicht kunnen, maar dat wil de Tweede Kamer niet vanwege de werkgelegenheid die daarmee verloren gaat.

Gedeeld

Geef een reactie