Beveiliging nieuws

Onze partners

G4S

Brivo

CardAccess

Crown Security Services

i-Pro

Unii

CDVI

Top Security

VideoGuard

2N

VVNL

RoSecure

EAL

Hanwha Vision Europe

HID

Alphatronics

Akuvox

Dahua

DZ Technologies

JMB Groep

Bosch Security Systems

Connect Security

Boon Edam

Eizo

Alarm Meldnet

Traka ASSA ABLOY

Kiwa

IDIS

Bydemes

OSEC

Masset Solutions

ASSA ABLOY

Sequrix

Centurion

Securitas

Seris

Paxton

Add Secure

HD Security

Multiwacht

VBN

Genetec

Oribi ID Solutions

Milestone

VAIBS

NIBHV

Lobeco

CSL

20face

De Beveiligingsjurist

ASIS

SmartCell

Regio Control Veldt

Nimo Dog Security

Uniview

ADI

VEB

BHVcertificaat.online

SOBA

MPL

Koninklijke Oosterberg

SMC Alarmcentrale

Explicate

Optex

GFT

NetworxConnect

SmartSD

Eagle Eye Networks

Gold-IP

Advancis

Dero Security Products

ARAS

Trigion

Seagate

Ajax Systems

Paraat

Nimo Drone Security

Nenova

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Avigilon Alta

Secusoft

Hikvision

Volkswagen Polo en Golf blijven favoriet bij dieven

20 januari 2021
Redactie
08:20

Het aantal autodiefstallen nam in 2020 met 4,7 procent af, blijkt uit de AutodiefstalBarometer van Interpolis. In kaart is ook gebracht welke modellen het vaakst gestolen worden. Dat waren de Golf en Polo van Volkswagen. De Fiat 500 staat op drie en de grotere Toyota’s stijgen het hardst op de ranglijst.

Ten opzichte van andere veelvoorkomende criminaliteit is autodiefstal maar licht gedaald, aldus Interpolis. De Golf en Polo zijn nog altijd favoriet, maar dieven lijken een snel toenemende interesse te hebben voor SUV’s, zoals de Captur van Renault, de CX-5 van Mazda en de Rav4 en CH-R van Toyota. De Audi A4, BMW 5 en Opel Corsa werden daarentegen minder vaak gestolen dan in 2019.

Provinciale voorkeuren
De voorkeuren voor bepaalde modellen verschillen per provincie. In Zeeland wordt de Audi A5 het vaakst gestolen, terwijl dieven in Drenthe en Groningen er liever met een BMW 3 vandoor gaan. In Friesland staat de Volkswagen Transporter op de eerste plaats, verder staan bijna overal de Golf en de Polo bovenaan. Overigens komt dat ook omdat er van deze typen nu eenmaal veel te vinden zijn op straat. Opvallend is dat de meeste Range Rovers in Amsterdam worden gestolen. Duitse auto’s zijn vooral in het oosten van het land populair, terwijl in de zuidelijke provincies vooral Franse en Italiaanse auto’s worden gestolen. Mogelijk zegt dat iets over de uiteindelijke bestemming. In de Randstad worden auto’s vaak vanwege de onderdelen gestolen. Ze worden dan na een tijdje volledig gestript teruggevonden.

Elektronische sleutel kopiëren
Interpolis denkt dat de lichte daling van het aantal diefstallen onder andere te maken heeft met de grote vraag naar tweedehands auto’s, omdat mensen vanwege corona niet meer met het openbaar vervoer willen. Zorgwekkend is het aantal auto’s dat gestolen wordt door het signaal van de elektronische sleutel te kopiëren. Volgens de verzekeraar gaat het hierbij om twee derde van het totaal. Nieuwe eisen die dit jaar zijn ingegaan, moeten de beveiliging verbeteren. Voor bestaande auto’s adviseert de verzekeraar om de sleutel in een metalen doosje te bewaren.
De reisbeperkingen door corona lijken wel een gunstige invloed te hebben. Er worden minder auto’s door mobiele bendes gestolen, die met hun buit direct naar Oost-Europa rijden. Maar het meeste effect heeft nog altijd de elektronische startonderbreker. Sinds die in de jaren negentig is ingevoerd, daalde het aantal gestolen auto’s van zo’n 30.000 naar nog maar 7100 per jaar.

Via deze website is voor elke auto het diefstalrisico te bepalen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner