Beveiliging nieuws

Onze partners

Explicate

PG Security Systems

Optex

HD Security

Unii

SOBA

Regio Control Veldt

Nimo Dog Security

RoSecure

G4S

Paxton

SmartCell

Securitas

De Beveiligingsjurist

Kiwa

Seris

ASSA ABLOY

Alphatronics

Trigion

CSL

ADI

NetworxConnect

DZ Technologies

Koninklijke Oosterberg

SMC Alarmcentrale

Advancis

VideoGuard

Uniview

Connect Security

Nimo Drone Security

Secusoft

GFT

JMB Groep

OSEC

Dero Security Products

Dahua

Eagle Eye Networks

Masset Solutions

ASIS

VVNL

MPL

Gold-IP

Top Security

Multiwacht

Boon Edam

Akuvox

Hikvision

HID

Lobeco

Centurion

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

VEB

Nenova

Genetec

Brivo

Add Secure

2N

20face

CDVI

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

CardAccess

ARAS

Ajax Systems

Seagate

Bydemes

VAIBS

Sequrix

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

Hanwha Vision Europe

EAL

NIBHV

Service Centrale Nederland

Eizo

SmartSD

Milestone

IDIS

Paraat

VBN

Voortvluchtige veroordeelde cybercrimineel aangehouden

12 juni 2021
Redactie
09:17

Een in 2019 voor cybercriminaliteit veroordeelde vrouw is afgelopen woensdag aangehouden in Amsterdam, zo maakt de politie bekend. In 2019 kreeg zij een gevangenisstraf van vijf jaar. Ze was voortvluchtig sinds haar veroordeling. De politie is nog op zoek naar een mannelijke medeverdachte, een 26-jarige Amsterdammer.

In januari 2017 werd door het cybercrimeteam van de Eenheid Zeeland-West-Brabant een onderzoek gestart naar een criminele organisatie die zich bezighield met phishing en computervredebreuk: het met behulp van valse e-mails slachtoffers lokken naar een valse website van banken om daar de inloggegevens te achterhalen. Met de inloggegevens werden de rekeningen van de slachtoffers vervolgens leeg gehaald met grote financiële gevolgen. Het onderzoek, onder de naam Vari, werd gestart onder leiding van het arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant. Gedurende het onderzoek werd vastgesteld dat het ging om een grote criminele organisatie die actief was in wisselende samenstellingen.

Kopstukken
De strafzaak van de twee hoofdverdachten vond plaats in het voorjaar van 2019 bij de rechtbank in Breda. Daarbij werden een 30-jarige vrouw uit Enschede en een 26-jarige Amsterdammer veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en betaling van 124.416,93 euro ten behoeve van de benadeelden. Beide verdachten zijn veroordeeld voor hun leidende rol in de criminele organisatie. De Rabobank becijferde dat deze criminele organisaties over de periode van 1 december 2016 tot en met 31 oktober 2017 een schade van zo’n 1,6 miljoen euro heeft berokkend.

In hechtenis
Bij de uitspraak op 17 mei 2019 waren de man en vrouw niet aanwezig. Zij zijn sinds hun veroordeling voortvluchtig. De vrouw werd eerder aangehouden in Spanje maar onttrok zich daar aan haar overlevering aan Nederland. Beiden hebben hoger beroep aangetekend tegen het vonnis. De vrouw bevindt zich thans in hechtenis. De verblijfplaats van de 26 jarige Amsterdammer is nog onbekend.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner