Voortvluchtige veroordeelde cybercrimineel aangehouden

Een in 2019 voor cybercriminaliteit veroordeelde vrouw is afgelopen woensdag aangehouden in Amsterdam, zo maakt de politie bekend. In 2019 kreeg zij een gevangenisstraf van vijf jaar. Ze was voortvluchtig sinds haar veroordeling. De politie is nog op zoek naar een mannelijke medeverdachte, een 26-jarige Amsterdammer.

In januari 2017 werd door het cybercrimeteam van de Eenheid Zeeland-West-Brabant een onderzoek gestart naar een criminele organisatie die zich bezighield met phishing en computervredebreuk: het met behulp van valse e-mails slachtoffers lokken naar een valse website van banken om daar de inloggegevens te achterhalen. Met de inloggegevens werden de rekeningen van de slachtoffers vervolgens leeg gehaald met grote financiële gevolgen. Het onderzoek, onder de naam Vari, werd gestart onder leiding van het arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant. Gedurende het onderzoek werd vastgesteld dat het ging om een grote criminele organisatie die actief was in wisselende samenstellingen.

Kopstukken
De strafzaak van de twee hoofdverdachten vond plaats in het voorjaar van 2019 bij de rechtbank in Breda. Daarbij werden een 30-jarige vrouw uit Enschede en een 26-jarige Amsterdammer veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en betaling van 124.416,93 euro ten behoeve van de benadeelden. Beide verdachten zijn veroordeeld voor hun leidende rol in de criminele organisatie. De Rabobank becijferde dat deze criminele organisaties over de periode van 1 december 2016 tot en met 31 oktober 2017 een schade van zo’n 1,6 miljoen euro heeft berokkend.

In hechtenis
Bij de uitspraak op 17 mei 2019 waren de man en vrouw niet aanwezig. Zij zijn sinds hun veroordeling voortvluchtig. De vrouw werd eerder aangehouden in Spanje maar onttrok zich daar aan haar overlevering aan Nederland. Beiden hebben hoger beroep aangetekend tegen het vonnis. De vrouw bevindt zich thans in hechtenis. De verblijfplaats van de 26 jarige Amsterdammer is nog onbekend.

Gedeeld

Geef een antwoord