Vorig jaar veel politie-uniformen uit woningen gestolen

In het afgelopen jaar werd 38 keer een politie-uniform of een deel daarvan gestolen, meldt De Telegraaf. Vermoed wordt dat de uniformen gebruikt worden door criminelen om makkelijker misdrijven te kunnen plegen.
De Telegraaf heeft de cijfers opgevraagd bij de Nationale Politie, naar aanleiding van recente voorvallen waarbij criminelen zich voordeden als agenten. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de ontvoering van een vrachtwagenchauffeur in oktober, die vermoedelijk drugs in ananassen smokkelde. Ook is het gebeurd dat in uniform verklede criminelen zich via internet voordeden als politiemedewerkers.
De meeste uniformen werden volgens De Telegraaf gestolen uit woningen van agenten. Dat gebeurde veertien keer. Ook is elf keer een uniform of een deel daarvan uit een politiewagen gestolen. In één geval gebeurde dat zelfs onder bedreiging en met geweld. De gegevens zijn gebaseerd op aangiftes. Het is niet bekend hoeveel uniformen werkelijk zijn verdwenen, want de registratie is niet bepaald waterdicht. Als een agent zijn uniform kwijt is, krijgt hij via zijn chef een nieuw exemplaar en wordt hij zelf geacht aangifte te doen. Alleen als het vaker gebeurt, doet de politie nader onderzoek. Soms worden uniformen terug gevonden, maar dan is vrijwel niet te achterhalen welke agent ze is kwijtgeraakt.

Gedeeld

Geef een reactie