Beveiliging nieuws

Onze partners

JMB Groep

Uniview

Centurion

Sequrix

VBN

CSL

Paxton

CDVI

IDIS

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

VideoGuard

Bosch Security Systems

Unii

Alphatronics

Alarm Meldnet

PG Security Systems

HD Security

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

EAL

DZ Technologies

RoSecure

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Lobeco

Milestone

Gold-IP

Akuvox

SOBA

Seagate

Seris

Nenova

De Beveiligingsjurist

Hanwha Vision Europe

NetworxConnect

Ajax Systems

OSEC

Top Security

Securitas

Crown Security Services

SmartSD

Eizo

Service Centrale Nederland

20face

Nimo Drone Security

Dahua

Regio Control Veldt

Paraat

Optex

Explicate

HID

Koninklijke Oosterberg

VAIBS

Genetec

Multiwacht

Connect Security

Dero Security Products

NIBHV

Trigion

SmartCell

Nimo Dog Security

GFT

Oribi ID Solutions

Masset Solutions

i-Pro

G4S

Secusoft

Advancis

Brivo

ARAS

MPL

Hikvision

Kiwa

SMC Alarmcentrale

ADI

CardAccess

Add Secure

ASIS

VVNL

2N

VEB

Vorig jaar weer stijging van aantal Halt-verwijzingen

20 februari 2020
Redactie
08:25

De afgelopen jaren daalde jaarlijks het aantal jongeren dat door de politie, het Openbaar Ministerie, leerplichtambtenaren of BOA’s naar Halt werd verwezen. Maar in 2019 is het aantal Halt-verwijzingen met ruim 11 procent gestegen. Van 14.419 jongeren in 2018 naar 16.088 jongeren in 2019.

De stijging van het aantal jongeren dat naar Halt is verwezen, is deels te verklaren doordat de officier van justitie, daar waar het om first offenders gaat, steeds vaker gebruik maakt van de bevoegdheid om te kiezen voor de Halt-aanpak in plaats van het jeugdstrafrecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol- en drugszaken, sexting, eenvoudige mishandeling of diefstal. Vanuit de overtuiging dat minderjarigen de kans moeten krijgen om buiten het strafrecht te blijven. Bij Halt krijgen jongeren een maatwerkaanpak en leren zij van hun misstap. Er is oog voor het slachtoffer, want de jongere moet excuses aanbieden en eventuele schade vergoeden. In sommige gevallen vindt er een herstelgesprek plaats. Bij een positieve afronding krijgt de jongere geen strafblad. De verhoogde instroom laat zien dat partners veel vertrouwen hebben in deze maatwerkaanpak. Hierbij speelt mee dat Halt daadwerkelijk lik op stuk levert, doordat zaken snel worden opgepakt.

Inzet van BOA’s
Daarnaast zorgt ook de inzet van bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s) voor een toename van het aantal Halt-zaken. BOA’s kunnen op structurele basis minderjarige jongeren doorverwijzen naar Halt voor het in het bezit hebben van drank en openbare dronkenschap. In geval van specifieke veiligheidsproblemen kunnen BOA’s minderjarigen ook op projectmatige basis doorverwijzen voor overtredingen. Dit dient dan wel te worden geaccordeerd door de gemeente samen met het Openbaar Ministerie en de politie. Tijdens festivals en andere evenementen, zoals kermis of carnaval, kan Halt op verzoek van een gemeente met een Halt-loket aanwezig zijn om direct het eerste gesprek met de aangehouden jongeren te voeren.

Halt op scholen
Halt is daarnaast veel op scholen aanwezig om te voorkomen dat jongeren de fout in gaan. Halt geeft jaarlijks ruim 11.500 voorlichtingen op scholen in het basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs over de thema’s: groepsdruk, online veiligheid (met verschillende modules zoals WhatsApp, sexting en hacking), jeugdcriminaliteit, veilige publieke taak, overlast rond de jaarwisseling en geweld. Maar ook pakken we normoverschrijdend gedrag op scholen aan, zoals: spullen vernielen, een vechtpartij of de leraar uitschelden. Op zo’n 35 scholen houdt Halt een spreekuur waar leerlingen naar toe worden verwezen na incidenten waarbij er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Op deze manier probeert Halt in één of meerdere gesprekken met jongeren te voorkomen dat ze opnieuw in de problemen komen. Daarnaast kunnen jongeren die zich agressief gedragen een Agressie Regulatie (ART)Training krijgen.

Meerwaarde van Halt
Jongeren experimenteren, dat hoort bij hun leeftijd. Daarbij denken ze niet altijd goed na over de gevolgen. Als jongeren van 12 tot 18 jaar grenzen overschrijden, biedt Halt een tweede kans. Jongeren die bij Halt komen krijgen een interventie met een focus op het pedagogisch effect: wat helpt jongeren om niet opnieuw de fout in te gaan? Dit doen wij door de jongeren te leren de gevolgen van het eigen gedrag in te zien, de gevolgen van dit gedrag te herstellen en gedragsalternatieven aan te leren. Door het positief doorlopen van de Halt-interventie voorkomen jongeren dat zij een strafblad krijgen en behouden zij een kansrijke toekomst.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner