Vorig jaar zes incidenten met drones bij vliegverkeer

Uit onderzoek door RTL Nieuws blijkt dat in 2017 zes ernstige incidenten hebben plaatsgevonden, waarbij drones het vliegverkeer in gevaar hebben gebracht. Eén keer gebeurde dat zelfs ver van een luchthaven op 3 kilometer hoogte.

Het aantal bijna-botsingen tussen vliegtuigen en drones in het Nederlandse luchtruim is afgelopen jaar fors toegenomen, meldt RTL Nieuws. Er werden zes ernstige incidenten gemeld waarbij vliegtuigen ternauwernood een drone konden ontwijken. Daarbij ging het ook om grote passagiersvliegtuigen, zoals een Boeing 737 van Transavia. Dat gebeurde op 3 kilometer hoogte boven Hellevoetsluis.

Amateurs
Piloten pleiten al sinds 2016 voor strengere regels. Die regels zijn er weliswaar, maar blijken in de praktijk moeilijk te handhaven. Vooral als de drones van amateurs zijn, die over steeds grotere toestellen met een eveneens steeds groter vliegbereik kunnen beschikken. In april 2017 moet een vlieginstructeur boven Groningen uitwijken om een botsing met een drone te voorkomen. Dat gebeurde op 180 meter hoogte, terwijl drones maar tot 120 meter hoogte mogen komen. Bij vliegveld Teuge moest een piloot een duikvlucht maken om een botsing met een drone te vermijden. Pas sinds 2017 hebben ook verkeersvliegtuigen meldingen gemaakt van bijna-botsingen. De kleinere luchtvaart heeft er al sinds 2013 last van.

Bedreiging
Volgens vormen ook een bedreiging voor vliegtuigen, maar zijn volgens luchtvaartdeskundige Hans Heerkens van de Universiteit Twente minder gevaarlijk, omdat deze in tegenstelling tot drones geen harde onderdelen bevatten, die het cockpitraam kunnen vernielen. Ook kan een drone grotere vernielingen in een straalmotor veroorzaken. Mark Rademaker, voorzitter van AOPA, de vereniging van piloten in de kleine luchtvaart, vindt dat elke individuele drone geregistreerd dient te worden en dat bezitters ervan geïnformeerd worden over de regels. Ook hij maakte een confrontatie met een drone mee, vertelde hij aan RTL Nieuws. Op het moment worden alleen drones van professionele vliegers geregistreerd, maar die zorgen niet voor problemen.
Rob van Nieuwland van de beroepsvereniging van dronebestuurders DARPAS, zegt eveneens voorstander te zijn van registratie en een verplichte voorziening die ervoor zorgt de drones met registratienummer te zien zijn op vluchtradars. Zijn leden hebben veel last van amateurvliegers die roekeloze stunts uithalen met drones, waardoor er ook steeds meer beperkingen voor professionele vluchten worden opgelegd.

Deel dit artikel via: