Vrees voor georganiseerde acties tegen politie en pers

De politie en regeringsgezinde journalisten kunnen het beste vluchten of ontslag nemen. Dat adviseert ene Ronald Laken uit Almere op een inmiddels door Instagram verwijderde video, zo schrijft het AD. Het gevaar zou komen van tegenstanders van de coronamaatregelen.

De Nederlandse Politiebond en de journalistenorganisatie PersVeilig maken zich grote zorgen over het feit dat actievoerders tegen coronamaatregelen hun agressie steeds georganiseerder op politiemensen en journalisten lijken te richten. Dat bleek onder andere zondag tijdens een demonstratie in Amsterdam. Tussen de betogers bevonden zich zo’n 200 personen die alleen op een confrontatie met de politie uit waren en journalisten te lijf gingen. Sommigen van hen hadden wapens bij zich.

Kwaad daglicht
Ronald Laken is van mening dat juist de politie het geweld uitlokt door als demonstranten verklede undercoveragenten in te zetten. Hij roept ‘strijders’ op om in Eindhoven ‘gestructureerd op te treden’ tegen politiegeweld. Ook zoekt hij actievoerders die het optreden van de politie willen filmen. Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond (NPB) kent de problematiek. Demonstranten brengen agenten herkenbaar in beeld om hen op sociale media in een kwaad daglicht te stellen. Alleen het optreden van de politie wordt gepubliceerd. Niet wat daaraan vooraf is gegaan. Ook journalisten lopen gevaar. Volgens Laken circuleert er een zwarte lijst van journalisten en fotografen die van de overheid tienduizenden euro’s zouden ontvangen voor het maken van coronapropaganda. Zelf beweert hij alleen te willen waarschuwen. Laken was kandidaat raadslid voor de VVD in Almere, maar moest zijn functie neerleggen na discriminerende uitlatingen over Marokkanen.

Gedeeld

Geef een reactie