Beveiliging nieuws

Onze partners

ASSA ABLOY

VEB

SmartCell

Masset Solutions

VideoGuard

Hanwha Vision Europe

VAIBS

IDIS

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Uniview

Sequrix

Regio Control Veldt

DZ Technologies

Unii

Trigion

Securitas

Service Centrale Nederland

ADI

Koninklijke Oosterberg

RoSecure

20face

Eagle Eye Networks

Advancis

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

Brivo

HID

Milestone

Crown Security Services

Seagate

JMB Groep

Top Security

NIBHV

Nenova

Bydemes

Secusoft

Hikvision

ARAS

Genetec

SOBA

Ajax Systems

Explicate

Akuvox

Kiwa

Alphatronics

Optex

HD Security

Eizo

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

Avigilon Alta

Dero Security Products

VBN

Dahua

SmartSD

Centurion

Bosch Security Systems

Lobeco

MPL

De Beveiligingsjurist

Add Secure

CSL

PG Security Systems

Gold-IP

2N

VVNL

Connect Security

Paraat

CardAccess

i-Pro

G4S

EAL

Paxton

CDVI

Nimo Drone Security

OSEC

ASIS

Nimo Dog Security

Seris

GFT

Vrouw raadpleegde 1000 keer onbevoegd politiesystemen

1 juni 2021
Redactie
19:11

Een 58-jarige medewerkster van de Landelijke Eenheid van de politie in Driebergen wordt vervolgd omdat zij voor privédoeleinden zeker duizend keer informatie in de politiesystemen heeft opgevraagd. Zij probeerde op die manier onder andere na te gaan of dates te vertrouwen waren.

De vrouw uit Scherpenzeel moest zich dinsdag verantwoorden voor de rechtbank in Utrecht. Zij werkte bij de Landelijke Eenheid in Driebergen op de administratie van het team Veiligheid, Integriteit en Klachten. Omdat zij niet bevoegd was om informatie uit de politiesystemen in te zien, legt het Openbaar Ministerie haar schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk ten laste.

Niet crimineel
In november 2020 werd ook al een medewerkster van de Landelijke Eenheid voor een dergelijk vergrijp veroordeeld. Alleen speelde die de informatie ook nog eens door aan criminelen. Daaraan had de Scherpenzeelse zich niet schuldig gemaakt, zo betoogde haar advocaat. Wel had zij gezocht naar informatie over haar ex en over een buurman. Later ging zij op zoek naar een nieuwe partner, waarbij zij elke kandidaat screende via het politiesysteem. Haar advocaat vertelde dat zij door haar ex mishandeld werd en daar een psycho-sociaal trauma aan had overgehouden. Hij vond dat dit feit moet meewegen bij de strafbepaling. De vrouw zelf verklaarde te snakken naar een stabiele relatie met een man die zich in het verleden niet schuldig heeft gemaakt aan mishandeling. De politie had hiervoor weinig begrip en zegde de vrouw strafontslag aan. De rechter wil de vrouw nog wel door de reclassering laten onderzoeken en komt daarom later terug op de zaak.

Lang onopgemerkt
Een vraag die niet aan de orde kwam is hoe het misbruik van de politiesystemen zo lang onopgemerkt heeft kunnen blijven. De politie is wel naar aanleiding van eerdere incidenten begonnen met het invoeren van verbeterde toegangscontrole op de systemen. Ook wordt nu beter dan voorheen gecontroleerd wat medewerkers op de systemen doen. Dat zou het onbevoegde gedrag van de vrouw uit Scherpenzeel aan het licht gebracht kunnen hebben.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner