Beveiliging nieuws

Onze partners

EAL

Advancis

Eizo

Trigion

Nimo Drone Security

G4S

Alphatronics

Oribi ID Solutions

VideoGuard

Masset Solutions

Bydemes

Kiwa

VBN

Milestone

Paraat

ASIS

Multiwacht

Seagate

Explicate

Sequrix

VVNL

Brivo

Hikvision

Koninklijke Oosterberg

Top Security

RoSecure

SmartCell

CardAccess

VAIBS

MPL

NetworxConnect

Regio Control Veldt

Gold-IP

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Boon Edam

i-Pro

BHVcertificaat.online

Dahua

Hanwha Vision Europe

20face

Centurion

Connect Security

JMB Groep

ADI

OSEC

HD Security

GFT

HID

ARAS

Genetec

PG Security Systems

Secusoft

Service Centrale Nederland

Avigilon Alta

Nenova

Bosch Security Systems

Seris

CSL

Add Secure

Securitas

Akuvox

Crown Security Services

Optex

NIBHV

SmartSD

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

Unii

IDIS

De Beveiligingsjurist

CDVI

Uniview

2N

Lobeco

Ajax Systems

Paxton

Dero Security Products

Nimo Dog Security

SOBA

VEB

‘Vrouwonterende’ controle in gevangenis Middelburg

30 juli 2021
Redactie
08:46

Sinds de gevangenis in Middelburg nieuwe detectiepoortjes heeft aangeschaft, kunnen vrouwelijke bezoekers en personeelsleden praktisch geen BH meer dragen, zo meldt het AD. De apparaten zijn zo gevoelig dat ze bij vrijwel elk type BH alarm slaan. FNV noemt de situatie vrouwonterend.

Volgens de vakbond neemt de directie van de PI de situatie niet serieus, terwijl vrouwen zich letterlijk en figuurlijk in hun hemd voelen gezet als zij om naar binnen te kunnen onder hun kleren hun BH moeten zien uit te doen, zodat die door de X-Ray kan. Er is hiervoor geen kleedkamer beschikbaar. Behalve FNV stoort ook de Ondernemingsraad zich hieraan. “Sommige vrouwen worden geweigerd, of ze staan half in hun onderbroek. Ze worden ook niet meegenomen naar een aparte kamer om hun beha uit te trekken. Het is echt schandalig en zelfs mensonterend”, zegt OR-voorzitter Peter Schrooten. Volgens de overigens geheel uit vrouwen bestaande directie is er een gewenningsperiode geweest, zodat vrouwen zelf konden uitvinden welke beha wel en welke niet door de controle komt, maar bezoeksters hebben daar natuurlijk niet veel aan.

Geschikt ondergoed
Volgens Schrooten werken er 70 vrouwen in de PI, waarvan de helft last ondervindt bij de controles. De rest is er in geslaagd BH’s te kopen die geen alarm veroorzaken of zij doen hun BH pas aan nadat zij door de poortjes zijn. De OR-voorzitter vindt daarom dat de gevangenis voor geschikt ondergoed moet zorgen, maar dat vindt de directie geen goed idee. De in de PI Middelburg ingevoerde poortjes worden de komende jaren ook in andere gevangenissen geïnstalleerd. Schrooten vindt het kwalijk dat de OR hierover niet is geïnformeerd en overweegt een procedure, als de gevoeligheid van de apparaten niet wordt teruggedraaid. FNV gaat de zaak aankaarten bij de hoofddirectie van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Die geeft aan dat het probleem wordt overdreven. Slechts enkele vrouwen zouden problemen ondervinden. Vaak omdat zij ook andere metalen voorwerpen in hun kleding hebben. Vrouwen zouden niet worden geweigerd of gedwongen worden hun BH uit te trekken. Voorlopig wordt extra controle met een handscanner ingevoerd, zodat omkleden niet nodig is.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner