VVD wil hardere aanpak van winkeldiefstal

De VVD wil winkeldiefstal harder gaan aanpakken. Dat zegt Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer, die vindt dat vooral bendes die door het hele land winkeldiefstallen plegen, strenger gestraft moeten worden.

Volgens Wörsdörfer krijgen leden van criminele bendes te vaak te lage straffen, omdat ze worden gestraft voor het stelen uit één winkel en niet voor alle diefstallen die ze hebben gepleegd. Dat komt vooral doordat politiekorpsen onderling weinig informatie uitwisselen. Wie dus in verschillende Veiligheidsregio’s opereert, loopt minder risico op een hogere straf.

Rooftassen
Wörsdörfer pleit ook voor een verbod op zogeheten rooftassen. Dat zijn tassen die van binnen zijn bekleed met aluminiumfolie om het diefstalalarm bij de ingang te misleiden. De VVD-er wil een verordening die het bezit van een dergelijke tas al strafbaar maakt, ook al is er nog niets gestolen.
Richting winkeliers benadrukt het Kamerlid dat het altijd belangrijk is om aangifte te doen, ook al geeft dat administratieve rompslomp en is de kans op strafvervolging van de dader klein. “Alleen dan krijgen we inzicht waar de winkeldiefstallen plaatsvinden en kunnen we gerichter politie inzetten.” Wörsdörfer wil daarom de aangifte vergemakkelijken. Kleine ondernemers zouden dat via internet moeten doen en grote winkelketens zouden in één keer aangifte van meerdere diefstallen moeten kunnen doen.

Gedeeld

Geef een reactie