VVD wil landelijke invoering van ‘patseraanpak’

In Rotterdam gebeurt het al dat de politie dure auto’s aan de kant zet en dat de chauffeurs moeten bewijzen dat zij er eerlijk aan gekomen zijn. Als dat niet lukt, wordt de auto in beslag genomen. De VVD wil dat deze zogenaamde patseraanpak nu in heel Nederland doorgevoerd gaat worden.

Door de dure auto’s in beslag te laten nemen wil de VVD aantonen dat pronken met crimineel verkregen rijkdom niet loont. Bovendien wil men zo voorkomen dat criminelen met hun dure auto’s jongeren inspireren om ook de misdaad in te stappen. In Rotterdam is de patseraanpak onderdeel van de ondermijningsaanpak. De politie werkt daarbij samen met onder meer de douane en de Belastingdienst. Een keer per maand vinden zogenoemde VIGOR-acties plaats, waarbij bestuurders van dure auto’s worden aangehouden.

Etnisch profileren
Omdat Rotterdam niet de enige stad is waar criminelen met hun rijkdom pronken om nieuwe medewerkers te werven, wil de VVD dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met de burgemeesters gaat overleggen over een landelijke invoering van de ‘patseraanpak’. Ook het CDA, de partij van Grapperhaus, staat achter de plannen. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz spreekt van jochies die heel veel geld verdienen met criminaliteit, in auto’s rijden die ze anders nooit zouden kunnen betalen en jassen dragen van 2000 euro.
Tegenstanders van de aanpak waarschuwen voor etnisch profileren. Donkere chauffeurs zouden sneller worden verdacht dan blanke automobilisten. De bekende rapper Typhoon en Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer zouden dat hebben mogen ervaren. Volgens Yesilgöz heeft de aanpak niets met etnisch profileren te maken. “We moeten gewoon laten zien dat misdaad niet loont.”

Gedeeld

Geef een reactie