Waarschijnlijk avondklok vanaf vrijdag

De politie bereidt zich al voor op de lockdown, die vanwege de opmars van het ‘Britse’ coronavirus onvermijdelijk lijkt. Vanaf vrijdag wordt het verboden om zonder goede reden de woning te verlaten tussen 8.30 uur ’s avonds en 4.30 uur ’s morgens. Beveiligers zullen ontheffing van de werkgever nodig hebben.

Hoewel de besmettingscijfers de laatste dagen afnemen, is er grote angst voor het gemuteerde coronavirus uit Engeland, dat vele malen besmettelijker blijkt dan het ‘normale’ virus. Reden voor het kabinet om de omstreden avondklok in te voeren, die in onder andere België en Frankrijk succesvol is gebleken. De politie verwacht veel overtredingen die met agressie gepaard gaan, waardoor men zich al enkele dagen op de maatregel aan het voorbereiden is. Zo worden onder andere de dienstroosters omgegooid, zodat meer agenten avond- en nachtdiensten moeten draaien. De politie is er niet blij mee, omdat de inzet ten koste gaat van ander werk, dat nu ook al onder druk staat.

Criminaliteit
Voor de handhaving van de avondklok wordt vanuit Driebergen de Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (NSGBO) ingezet, die onder leiding staat van Willem Woelders. Deze coördineert de inzet als tijdens de avondklok ongeregeldheden ontstaan. Volgens de politie komt de noodhulp niet in het geding, maar zullen zaken als het verstrekken van vergunningen blijven liggen. De kans is wel groot dat de criminaliteit zal afnemen, als de straat na 8 uur verboden terrein wordt. De politie verwacht overigens niet direct boetes te gaan uitschrijven als iemand te laat zijn hondje uitlaat. De avondklok is vooral bedoeld om jongeren te ontmoedigen ’s avonds en ’s nachts elkaar op te zoeken. In die gevallen zal hard worden opgetreden. Zonder waarschuwing, aldus premier Rutte. Mensen met een essentieel beroep zijn vrijgesteld, maar hebben wel een verklaring van hun werkgever nodig.

Gedeeld

Geef een reactie