Beveiliging nieuws

Onze partners

Alphatronics

SOBA

Explicate

Dahua

Secusoft

RoSecure

Unii

NIBHV

Lobeco

Securitas

Sequrix

Crown Security Services

Brivo

i-Pro

BHVcertificaat.online

Add Secure

Eagle Eye Networks

SmartSD

Koninklijke Oosterberg

MPL

Multiwacht

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

Bydemes

Hikvision

Uniview

VEB

Nenova

OSEC

Regio Control Veldt

VideoGuard

VAIBS

Centurion

Paraat

Seagate

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

Optex

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Kiwa

VBN

Boon Edam

20face

CSL

Oribi ID Solutions

CDVI

Eizo

EAL

G4S

CardAccess

Top Security

Seris

SmartCell

JMB Groep

Trigion

Akuvox

Gold-IP

HD Security

Advancis

Milestone

Genetec

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

HID

VVNL

De Beveiligingsjurist

GFT

Paxton

Avigilon Alta

ADI

Traka ASSA ABLOY

ARAS

Connect Security

DZ Technologies

Dero Security Products

ASIS

IDIS

Masset Solutions

NetworxConnect

ASSA ABLOY

2N

Wat maakt van een beveiliger een topbeveiliger?

14 november 2018
Redactie
09:08

Beveiliger is jarenlang beschouwd als baantje voor wie niets anders kan. Zo erg is het inmiddels niet meer, maar nog steeds is er in de ogen van veel opdrachtgevers weinig onderscheid tussen de ene en de andere beveiliger. Hoe is een opdrachtgever duidelijk te maken dat hij met een topbeveiliger te maken heeft?

“Als beveiliger ben je onderdeel van een beroepsgroep die over een specifiek palet aan karaktereigenschappen moet beschikken”, zegt Michael Bouwens van het Amsterdamse beveiligingsbedrijf bouwens&, dat onder meer diensten levert aan de top van het bedrijfsleven. “Belangrijk is natuurlijk het kunnen omgaan met verschillende typen mensen en gedrag. Denk aan beveiligers op luchthavens, die te maken krijgen met vrolijke vakantiegangers, maar ook met woedende passagiers die net hun vlucht hebben gemist. Of beveiligers in een ziekenhuis, die niet zelden nerveuze, verdrietige of angstige bezoekers zien. Het vraagt in alle gevallen om een gepaste houding en benadering.”

Niet iedereen is geschikt
Behalve deze flexibele vaardigheid om goed met mensen om te kunnen gaan moeten beveiligers ook een hoge mate van stressbestendigheid hebben. Bouwens: “Zij moeten anticiperen op onverwachte gebeurtenissen en het hoofd koel houden op het moment dat er paniek uitbreekt. Kort samengevat: in termen van karakter en instelling is zeker niet iedereen geschikt voor het beveiligingsvak. Een gebrek aan empathie en belangstelling in mensen is simpelweg een no-go. Als beveiliger moet je er voor mensen willen zijn, altijd en overal.”
Wie goed met mensen kan omgaan en stress- en paniekbestendig is, is al een eind op de goede weg. Maar hoe maak je van iemand die in de basis geschikt is om beveiliger te zijn de allerbeste beveiliger? “Voor mij zijn er drie randvoorwaarden om mensen in het vak te laten excelleren”, antwoordt Bouwens. “De eerste is een gedegen opleiding en training, waarbij regelmatige bijscholing cruciaal is. Permanente educatie maakt mensen niet alleen beter in hun vak, maar maakt het uitoefen van dat vak ook leuker. Het is fijn om ergens goed in te zijn, zo simpel is het.”

Organisatie die meedenkt
Eigen kwaliteiten zijn belangrijk voor de beveiliger, maar minstens zo belangrijk is de mate waarin zij door hun werkgever worden gefaciliteerd. “Beveiligers hebben een organisatie nodig die achter ze staat en met hen meedenkt. Die hun werk faciliteert en ondersteunt en die bovenal een luisterend oor biedt. Beveiligers maken situaties of omstandigheden mee die niet in de koude kleren gaan zitten en veel impact kunnen hebben, ook als zij goed getraind en voorbereid zijn. Als beveiligingsorganisatie hoor je er voor je mensen te zijn en waar nodig support te bieden, zodat zij hun werk met energie, inzet en plezier blijven doen.”
Tot slot noemt Bouwens nog een ingrediënt voor succes dat misschien wat minder relevant lijkt, maar dat wat hem betreft net zo zwaar weegt als de eerste twee, namelijk: kleding. “Je kunt niet verwachten dat een individu zich optimaal profileert en presenteert als je hem of haar in een vormloos uniform laat rondlopen. In termen van overwicht en gezag staat iemand al 1-0 achter als de representativiteit te wensen overlaat. Onze beveiligers lopen zonder uitzondering in kleding op maat. Daar krijgen we niet alleen van onze klanten vaak complimenten over, maar ook de beveiligers zelf vinden het geweldig er goed bij te lopen. Zij worden er simpelweg betere beveiligers van!”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner