Week celstraf voor vals brandalarm Utrecht CS

Een 54-jarige man uit Leiden is veroordeeld tot een week celstraf omdat hij op 8 november 2019 de handbrandmelder op station Utrecht Centraal zonder noodzaak indrukte. Hierdoor trad het ontruimingsalarm in werking.

Op vrijdag 8 november kwart over één in de nacht, zo is op beelden te zien, drukte de man, die in een rolstoel zat, de handbrandmelder bij roltrap 8/9 in. Hierdoor werd de brandweer gealarmeerd, die gelijk uitrukte. Ook werd het ontruimingsalarm automatisch geactiveerd. Alle reizigers moesten het station verlaten en alle poorten werden in de emergency stand gezet zodat er niet meer kon worden ingecheckt. Met camera’s kon de oorzaak snel worden opgespoord.

Verwarde toestand
Er zijn beelden waarop te zien is dat de man in de rolstoel aankomt op Utrecht Centraal, met de lift naar boven gaat en het alarm opzettelijk en zonder reden indrukt. Hij is een aantal malen ontboden voor verhoor maar niet verschenen. Op 19 mei 2020 werd hij in verwarde toestand aangetroffen op station Amsterdam Centraal. Omdat hij gesignaleerd stond, werd hij op dat moment aangehouden. In het verhoor bij de politie beriep de man zich op zijn zwijgrecht.

Fors strafblad
Op de zitting bij de politierechter bekende de man het alarm te hebben ingeschakeld. Hij was boos omdat hij kort ervoor een bekeuring had gehad omdat hij op het station rookte. Het was een opwelling, zei hij, hij had niet goed nagedacht over de gevolgen. De verdachte heeft een fors strafblad en veel problemen waar hij naar eigen zeggen niet uit komt.
De officier van justitie had het feit ten laste gelegd als het verstoren van de rust door een vals alarm. Dit gebeurde weliswaar in de nacht, maar het gaat hier om één van de grootste stations van Nederland en het maakt het feit niet minder strafbaar. Hij eiste een maand celstraf. De advocaat gaf aan dat de man nog vorige week is veroordeeld tot twee maanden celstraf voor andere feiten en loopt inmiddels in een proeftijd voor nog andere feiten. De politierechter hield hier rekening mee en legde een week celstraf op.

Gedeeld

Geef een antwoord