Beveiliging nieuws

Onze partners

Masset Solutions

Ajax Systems

Regio Control Veldt

Koninklijke Oosterberg

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Optex

Alphatronics

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

IDIS

Genetec

PG Security Systems

Multiwacht

NIBHV

CDVI

Nimo Drone Security

Seris

20face

CSL

Service Centrale Nederland

SOBA

HID

SmartCell

Bosch Security Systems

VAIBS

Paraat

De Beveiligingsjurist

Nenova

Brivo

Uniview

JMB Groep

Seagate

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Hikvision

VideoGuard

Advancis

ARAS

Gold-IP

NetworxConnect

Explicate

MPL

2N

Nimo Dog Security

VVNL

ASIS

Unii

i-Pro

Dahua

Sequrix

VBN

VEB

Kiwa

CardAccess

Paxton

Bydemes

SmartSD

ADI

DZ Technologies

HD Security

Akuvox

Milestone

Add Secure

Centurion

RoSecure

BHVcertificaat.online

Eizo

Lobeco

SMC Alarmcentrale

Securitas

G4S

GFT

Eagle Eye Networks

Connect Security

Trigion

Oribi ID Solutions

EAL

Alarm Meldnet

Top Security

OSEC

Secusoft

Week van de Veiligheid start met virtual reality

8 oktober 2016
Redactie
08:41
Minister Van der Steur trapt vandaag de Week van de Veiligheid af met de lancering van een nieuw soort training voor horeca- en winkelmedewerkers tegen overvallen. Met behulp van een virtuele overvaltraining wordt een levensechte omgeving nagebootst. Op die manier leren horeca- en winkelmedewerkers met VR-brillen op, hoe zij het beste kunnen handelen bij diverse soorten van criminaliteit.

Het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland en Detailhandel Nederland een aantal 360° video’s ontwikkeld, onder meer over  overvallen en winkeldiefstal. Het thema van de Week van de Veiligheid 2016 is ‘Ben jij voorbereid op criminaliteit?’. De Week vindt plaats van 10 tot en met 16 oktober.

Bijna 60% daling aantal overvallen door maatregelen
Het aantal overvallen in Nederland is sinds 2009 met bijna 60% gedaald. Dit is het resultaat van de samenwerking tussen het bedrijfsleven, justitie en gemeenten. Uit een recente enquête van het Keurmerk Veilig Ondernemen blijkt dat 88% van de winkeliers en ondernemers preventieve maatregelen neemt tegen overvallen. Ondernemers die ooit te maken hebben gehad met een beroving of overval, treffen gemiddeld zes maatregelen. Mensen die dit niet persoonlijk hebben meegemaakt, nemen minder maatregelen (gemiddeld vijf). De meest getroffen preventieve maatregelen hebben betrekking op het veiligstellen van de geldstroom, zoals het afromen van de kassa (62%). Ook krijgt personeel vaak instructies voor de beste handelingswijze (49%).
“De gezamenlijke aanpak tegen deze vormen van criminaliteit blijft van groot belang”, zegt minister Van der Steur. “Daarom roepen we ondernemers in De Week van de Veiligheid op hun medewerkers goed voor te bereiden op bijvoorbeeld overvallen en winkeldiefstal. Voorbereid personeel is immers criminaliteit de baas.”

Verlenging Taskforce Overvallen
Vanwege het succes  van de privaat-publieke aanpak  heeft minister Van der Steur besloten de Taskforce Overvallen onder voorzitterschap van burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) te verlengen tot 31 december 2018. “Ik ben trots op de resultaten die de Taskforce behaald heeft. Je ziet dat publiek-private samenwerking werkt, helemaal als de overheid en het bedrijfsleven hetzelfde doel nastreven en er de schouders onder willen zetten”, aldus minister Van der Steur. Samen met de Federatie Goud en Zilver en het CCV is het aantal overvallen op juweliers spectaculair gedaald van 86 in 2011 naar 11 overvallen in 2015. Verder wordt er onder meer  intensief samengewerkt bij de aanpak van overvallen bij benzinestations (2011: 128 overvallen, 2015: 63) en snackbars (2011: 155 overvallen, 2015: 74).

De Week van de Veiligheid 2016
Gemeenten, politie, brancheorganisaties en Regionale Platforms Criminaliteitsbeheersing organiseren in De Week van de Veiligheid tal van activiteiten om ondernemers te stimuleren preventieve maatregelen te nemen en zo criminaliteit tegen te gaan.

Een greep uit de activiteiten:
Vandaag van 11:00 – 13:00 uur, Escape Rembrandtplein Amsterdam
Minister Van der Steur en ondernemers van het Rembrandtplein lanceren ter plekke een Virtual Reality (VR)-training tegen overvallen voor horeca- en winkelmedewerkers. Door middel van een virtuele overvallentraining in een levensechte omgeving leren horeca- en winkelmedewerkers met VR-brillen hoe zij het beste kunnen handelen bij overvallen en winkeldiefstallen.

Ondernemersontbijt personeel en veiligheid
Maandag 10 oktober 07:00 – 08:45 uur, Van Nellefabriek Rotterdam
Burgemeester Aboutaleb, minister Van der Steur en circa 200 ondernemers schuiven aan voor het Ondernemersontbijt in de Van Nellefabriek. Daarnaast worden de ‘Wel-Zo-Veilig-Awards’ uitgereikt door onder andere de minister aan ondernemers die het goede voorbeeld geven op het gebied van criminaliteitspreventie. De Awards worden uitgereikt in de drie categorieën detailhandel, horeca en transport en logistiek. Om digitale criminaliteit onder MKB’ers terug te dringen, wordt een starterspakket over cyberpreventie geïntroduceerd.

Congres ‘Overvallen in Nederland’
Woensdag 12 oktober 09:30 – 14:30 uur, SS Rotterdam
Het aantal overvallen is sinds 2006 met bijna 60% gedaald. Gemiddeld vindt er in Nederland echter nog steeds drie keer per dag een overval plaats. Minister Van der Steur geeft tijdens het congres een speech. Ook presenteren Ben Rovers, criminoloog en oprichter Bureau voor Toegepast Veiligheidsonderzoek, en criminoloog Cyrille Fijnaut de resultaten van het onderzoek naar overvallen in Nederland. Ook is er aandacht voor de aanpak, resultaten en toekomstplannen van de Landelijke Taskforce Overvallen. Daarnaast kunnen de circa 275 deelnemers deelnemen aan workshops als ‘Pak een plofkraak aan’.

Ga voor meer informatie naar De Week van de Veiligheid en CCV Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

 

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner