Weer meer gevallen van moord en doodslag

Voor het eerst in jaren is in Nederland het aantal gevallen van moord en doodslag weer gestegen. In 2017 zijn 159 mensen om het leven gebracht, terwijl het er in 2016 ‘maar’ 111 waren. Dit schrijft het AD op basis van cijfers van moordatlas.nl.

Vooral verwarde personen zijn debet aan de stijging. Bijna één op de zes moorden blijkt te zijn gepleegd door iemand met een psychische stoornis. Maar ook steeg het aantal roofmoorden, moorden onder asielzoekers, criminele afrekeningen en moorden waarbij Oost-Europeanen zijn betrokken, aldus Eric Slot van Moordatlas.nl. Alleen het aantal moorden in de familiekring bleef met 37 op hetzelfde pijl.

Oorzaken
Het aantal gevallen van moord en doodslag vertoonde de afgelopen jaren een voortdurende daling. Dat zou onder andere komen omdat drugs steeds meer via internet wordt verhandeld, in plaats van in donkere steegjes. De plotselinge stijging dit jaar wijt Slot aan verwarde personen, maar ook aan de verbeterde economie, de toename van het aantal asielzoekers en Oost-Europeanen en de conflicten tussen verschillende Turkse groeperingen. Opvallend is dat het aantal moorden in Amsterdam is gedaald van 23 in 2016 naar 15 dit jaar. Daarmee staat de hoofdstad nog steeds op nummer 1. In Den Haag werden elf mensen om het leven gebracht en in Den Haag zes. Limburg was de provincie met de grootste stijging. Gemiddeld worden daar tien mensen per jaar vermoord. In 2016 waren het er ‘slechts’ twee, maar dit jaar kwamen vijftien mensen door geweld om het leven in de zuidelijkste provincie.

Gedeeld

Geef een reactie